Domů » Aktuálně

TZ: Týden dokumentů v pražském kině Evald

Od 13. do 19. května se představí v pražském kině Evald (Národní 28, Praha 1) přehlídka současných dokumentů Týden českých filmových dokumentů. Akci zahájí premiéra dvoudílného celovečerního dokumentu 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna (2010) režiséra Martina Šulíka, který se bude hrát v Evaldu 13. a 14. května. V předpremiéře 15. a 16. května bude uveden celovečerní dokument o Češích, kteří se v životě neztratili Generace 60 (2010) režiséra Petera Hledíka. Kolekci domácích snímků doplní dva kvalitní dokumenty Oko nad Prahou (2010) a Katka (2010). Film o lásce, architektuře, politice a kontroverzním projektu Chobotnice Oko nad Prahou režisérky Olgy Špátové se bude promítat 17. a 18. května. Životní příběh narkomanky Katky, který zachytila dokumentaristka Helena Třeštíková ve stejnojmenném filmu je na programu 19. května. Všechny filmy se hrají v uvedených termínech v těchto časech: od 17, 19 a 21 hod. Cena lístku v Evaldu je u 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna 109 Kč a v případě ostatních zmiňovaných snímků 99 Kč.

Dvoudílný celovečerní dokument 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna představuje ojedinělý pohled na fenomén československé nové vlny v kontextu domácí i světové tvorby šedesátých let. 25 profilů tvůrců a 25 filmů s komentáři filmových historiků nabízí divákům širší pohled na období zlaté éry našeho filmu. Dokument navazuje na oceňovaný televizní cyklus profilů Zlatá šedesátá (2009) producenta Čestmíra Kopeckého, režiséra Martina Šulíka a scenáristy Jana Lukeše.

Strhující dokument Petera Hledíka Generace 60 mapuje generaci absolventů průmyslové školy jaderné techniky v Praze, která v době svého působení v letech 1955 – 1985 vychovala stovky specialistů a řadu výrazných světových osobností. Dnes v tomto oboru chybí v Evropě několik desítek tisíc odborníků. Film, který se vydal po stopách osudů lidí z Generace 60, vstoupí do našich kin na podzim tohoto roku.

Jedinečný časosběrný dokument Katka zachycuje čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího zápasu se závislostí. Začátek filmu ukazuje devatenáctiletou Katku žijící v terapeutické komunitě, která má své sny, touží mít přítele a rodinu. Místo šťastného konce sledujeme propady (nemoci, krádeže, prostituce) střídané záblesky naděje (těhotenstvím Katky).

Unikátní portrét světoznámého architekta Jana Kaplického Oko nad Prahou realizovala  režisérka a kameramanka Olga Špátová, která je podepsána pod televizními dokumenty Dobře placená procházka ’07 či Fenomén Gott. Film líčí společenské a politické drama doprovázející projekt Chobotnice – pražské Národní knihovny. Je i životopisem posledních let Jana Kaplického a jeho velké lásky.

www.evald.cz

Zdroj: Tisková zpráva kina Evald

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 11. 5. 2010 ve 14.18 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.