Domů » Festivaly

Cannes 2010: Sekce Cinéfondation

V našem článkovém seriálu jsme se snažili poukázat v jednotlivých sekcích na ty nejzajímavější snímky. Protože dnes festival slavnostně začíná, můžete v příštích dnech očekávat stejně jako minulý rok pravidelné zpravodajství, co se ve francouzském přímořském letovisku aktuálně děje. Nyní však ještě nabídneme poslední pohled do programu letošního ročníku. Zaměříme se na soutěžní sekci Cinéfondation, ve které se utkají krátké studentské snímky z celého světa.

Minulý rok překvapivě vyhrál film Bába Zuzany Špidlové, která tímto snímkem uzavřela své bakalářské studium na pražské FAMU. Díky tomu bude mít šanci v příštích letech uvést na festivalu svůj celovečerní debut, což je jedinečná příležitost pro mladé filmaře jak na sebe upozornit v rámci festivalu, jehož dramaturgie si jinak potrpí na známá a zvučná jména.

V letošním výběru třinácti filmů se žádný český film neobjevil. Svého zástupce tu však má Slovensko, které reprezentuje snímek Ďakujem, dobre režiséra Mátyáse Priklera. Film vzniklý pod záštitou Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a produkční společnosti MPhilms se slovenskému publiku představil již na konci minulého roku na MFF Bratislava. V Cannes má ale samozřejmě světovou premiéru. Čtyřicetiminutový snímek se věnuje aktuálnímu tématu současné ekonomické krize a jejího negativního vlivu na vzájemné vztahy uvnitř jedné slovenské rodiny.

Zdaleka největším favoritem této sekce je ale ostřílený finský režisér Juho Kuosmanen. Ve svých jednatřiceti letech již za své krátké snímky získal dvě prestižní ceny. Jeho absolventská práce z filmové školy v Helsinkách s názvem Kestomerkitsijät se umístila na třetím místě právě zde v Cannes v sekci Cinéfondation a hned následující rok byl se svým půlhodinovým filmem Kaupunkilaisia oceněn na festivalu v Locarnu, který patří mezi nejprogresivnější a největší evropské festivaly. Letos se tedy objevuje v Cinéfondation znovu, tentokrát s hodinovým snímkem Taulukauppiaat. Ten sleduje skupinku tří potulných prodavačů, kteří se v předvánočním čase snaží v mrazivých finských ulicích přesvědčit kolemjdoucí lidi ke koupi jejich produktů.

Druhým snímkem, na který je upřena velká pozornost, je maďarský Itt vagyok třiadvacetiletého režiséra Bálint Szimlera. Jeho v pořadí již třetí film sleduje mladíka, který se v noci beze smyslu potuluje městem a potkává známé i cizí lidi. Z krátkého nastínění příběhu, které je na stránkách festivalu, však nelze příliš vyčíst. Snímek však předchází jeho úspěch na mezinárodně uznávaném maďarském festivalu Hungarian Film Week, kde získal cenu za nejlepší krátký film. Právě tento festival mnohokrát dokázal předem vytipovat ty snímky, které se následně prosadily i na mezinárodních festivalech.

Předsedou poroty této sekce bude režisér arménského původu (žijící a točící v Kanadě) Atom Egoyan (Exotica, Sladké zítřky). Pod jeho vedením zasedne v porotě také francouzská herečka Emmanuelle Devos (Čti mi ze rtů, À L’origine), brazilský režisér Carlos Diegues (Sbohem, Brazílie!, Vlak ke hvězdám), ruská herečka Dinara Drukarova (Pro urodov i lyudejKdyž Otar odešel) a španělský režisér Marc Recha (Pau i el seu germà).

Kompletní seznam snímků můžete spatřit níže:

Cooked režie Jens Blank (Velká Británie)
Hinkerort Zorasune režie Vatche Boulghourjian (USA)
Coucou-Les-Nuages režie Vincent Cardona (Francie)
Ijsland režie Gilles Couiler (Belgie)
Frozen Land režie Kim Tae-Yong (Jižní Korea)
Ja Vec Jesam Sve Ono Sto Zelim Da Imam režie Dane Komljen (Srbsko)
Taulukauppiaat režie Juho Kuosmanen (Finsko)
Los Minutos, Las Horas režie Janaina Marques Ribeiro (Kuba)
Miramare režie Michaela Mueller (Chorvatsko)
El Juego režie Benjamin Naishtat (Francie)
Ďakujem, Dobre režie Matyas Prikler (Slovensko)
Itt Vagyok režie Balint Szimler (Maďarsko)
Shelley režie Andrew Wesman (USA)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 12. 5. 2010 ve 21.49 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.