Domů » Aktuálně

Aktuálně: Herzog připravuje 3D dokument o jeskyních Chauvet

Mohlo by se zdát, že se Werner Herzog v posledních několika letech soustředí spíše na celovečerní hrané snímky.  Režisér snímku Grizzly Man nebo Malý Dieter chce létat během posledních pěti let natočil vlastně pouze  dva dokumenty. Prvním je snímek Encounters at the End of the World a druhým je krátký příspěvek La bohème do mozaiky několikaminutových operních filmů. O to víc pozornosti se věnovalo jeho celovečerním hraným snímkům jako Temný úsvit, Špatnej polda a My Son, My Son, What Have Ye Done.

Dokumentárního filmu se však režisér do budoucnosti nehodlá vzdát. Při nedávné diskuzi o svých filmech na Coloradské univerzitě se po programu rozpovídal o svém dalším projektu. Mělo by jít o dokumentární film zatím neupřesněné délky, který nahlédne do nedostupného prostoru francouzských jeskyní Chauvet. V nich se ukrývají jeskynní malby staré i přes 30 000 let, včetně stop a pozůstatků pravěkých zvířat. Veřejnosti však od objevení v roce 1994 zůstaly z důvodu prezervace nedostupné.

Werner Herzog již tento jeskyní komplex navštívil a prý dostal svolení natočit zde svůj nový projekt. S přístupem do jeskyň se však pojí řada omezení, kterými je filmař vázán. Krom pouze několikahodinového času pro natáčení to je také například redukce štábu na čtyři osoby, které se budou držet vyhrazených cestiček pro vědce a speology. Pro nasvícení mohou využít pouze  několika speciálních světel, jenž nebudou svou teplotou ohrožovat prastaré jeskynní malby.

Herzog se již vyslovil, že i přes technické obtíže, které takovéto natáčení přinese, hodlá svůj dokument natáčet z velké části na 3D kameru. Tu asi však hodlá po vzoru Jamese Camerona (který svou kameru Fusion 3D vyvíjel při natáčení dokumentů z podmořského dna) sestavit sám a adaptovat jí na omezené světelné podmínky jeskynních prostor. Film bude doprovázen i jeho vlastním komentářem (Herzogův charismatický hlas jsme mohli slyšet například v nedávno zveřejněném krátkém filmu Plastic Bag – volně ke zhlédnutí například zde).

Německý režisér o svém projektu 3D mluví s rozvahou a ve své řeči upozorňuje i na různá omezení stereoskopické projekce. Podle jeho současné vize se nehodlá soustředit na atraktivnost nové technologie a zůstat převážně u klasického konceptu „mluvících hlav“. Na záznam jeho líčení se doporučujeme kouknout na následujících dvou odkazech (zde a zde).

Zdroj:guardian.co.uk

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 13. 4. 2010 ve 21.07 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.