Domů » Aktuálně

Dubnové kinopremiéry

Duben je z hlediska nezávislého, evropského či autorského filmu poměrně štědrým a především pestrým měsícem. V kinech se objeví jedna sci-fi, jedna potrhlá komedie, jedno konverzační drama, jeden myteriózní thriller, jedna severská komedie a jeden postapokalyptický thriller. Dne 29.4. se také na plátnech začne promítat norský rodinný film Crazy Gang v cirkusu z roku 2005, pokračování série filmů o Crazy Gang. Kvůli stáří snímku a také nepříliš lechotivým recenzím se o něm ale ve výhledu už více nedočtete.

1.4. Moon Duncan Jones, Velká Británie, 2009

Celovečerní debut syna Davida Bowieho. Nízkorozpočtové sci-fi (nízkorozpočtové s ohledem na žánr) o jedné lidské mysli uzavřené na palubě vesmírného plavidla. V hlavní roli Sam Rockwell, v úloze hlasu palubního počítače Kevin Spacey (Americká krása). O hudební doprovod k filmu se postaral Clint Mansell, dvorní skladatel Darrena Aronofského (Requiem za sen, Wrestler). Film vynesl Duncanu Jonesovi filmovou cenu BAFTA za nejlepší britský režisérský, scénáristický či producentský debut.

1.4. Muži, co zírají na kozy Grant Heslow, USA, 2009

Bláznivá komedie podle knižní předlohy a na motivy opravdových událostí, která svým stylem připomíná tvorbu bratří Coenů. Tento hvězdně obsazený film (George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Ewan McGregor) vypráví o vojenském výzkumu parnormálních jevů. Tento snímek – s v českém překladu dvojznačným názvem – se dočkal rozporuplného přijetí (od zatracujícího po nadšené) jak u kritiky, tak diváků.

15.4. Škola života Lone Scherfig, Velká Británie, 2009

Dánská režisérka Lone Sherfig (Italština pro začátečníky) stvořila ve Velké Británii částečně konverzační drama z období šedesátých let o mladé dívce, která se zamiluje do staršího muže a začne objevovat krásy života, které ji ve školních lavicích zůstaly utajeny. V hlavní roli nadějná Carey Mulligan (The Greatest), která si za svůj výkon vysloužila nominaci na Oskara i Zlatý glóbus, v roli milovníka častý herec vedlejších rolí Peter Sarsgaard (Mariňák) a v roli přísného otce Alfred Molina (Frida, Spider-man 2).

22.4. Proměna Marina de Van, Francie, 2009

Mysteriózní thriller o hledání vlastní identity zjevně čerpá z filmů jako Mullholand Drive. Monica Belluci (Matrix Reloaded) a Sophie Marceau (Jeden svět nestačí) v úloze jedné ženy, která se rozhodne odhalit tajemství prvních osmi let svého života, ze kterých si nic nepamtuje, přičemž ale začne zapomínat, kde je teď. Největší chybou tohoto filmu je podle některých dostupných reakcí v závěru přílišná překombinovanost děje.

22.4. Bezva chlap Hans Petter Moland, Norsko, 2010

Další z řady u nás oblíbených severských komedií. Sympatický zločinec (Stellan Skarsgard – Prolomit vlny, Goyovy přízraky) vychází z vězení. Doma ho čeká pouze nerudná manželka, dospělý syn ho nezná a žena, se kterou čeká dítě, se domnívá že je mrtvý. Jediný, kdo ho radostně přivítá, jsou jeho staří gangsterští kumpáni. Bývalý vezeň ale řeší ještě jedno dilema – má se pomstít za čas strávený ve vězení? Jak je u seveřanů zvykem, drsný, vulgární a černý humor jsou hlavním tahounem filmu. Jedná se film od tvůrce snímku Utopie – Nejvíc lidí žije v Číně.

29.4. Cesta John Hillcoat, USA, 2009

Adaptace románu, který si vysloužil Pulitzerovu cenu, od Cormaca McCartyho, tvůrce předlohy snímku Tahle země neni pro starý. Tento postapokalypitcký snímek začínal jako nezávislý projekt, nicméně nakonec se mu dostalo poměrně velkého rozpočtu (25 miliónů dolarů). Viggo Mortensen (Aragorn z Pána prstenů) putuje po postapokalyptické krajině natáčené v reálech, nikoli stvořené za pomoci CGI, a hledá civilizaci. Film režíroval John Hillcoat (Proposition), na tvorbě hudby spolupracoval Nick Cave.

Premiéry:

1.4. Moon; Duncan Jones, Velká Británie, 2009

1.4. Muži, co zírají na kozy; Grant Heslow, USA, 2009

15.4. Škola života; Lone Scgerfig, Velká Británie, 2009

22.4. Proměna; Marina de Van, Francie, 2009

22.4. Bezva chlap; Hans Petter Moland, Norsko, 2010

29.4. Cesta; John Hillcoat, USA, 2009

(29.4. Crazy gang v cirkusu; Arne Lindtner Næss, Norsko, 2005)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 3. 2010 ve 15.33 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.