Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na únor

Únorová nabídka distributorů je tentokrát velmi chudá a ze záplavy nezajímavých titulů jsme vybrali pouze čtyři starší a tři novější snímky. Na americkém trhu je tomu přesně naopak a tak je na tento měsíc oznámeno hned několik velmi zajímavých sběratelských edic a samozřejmě několik horkých novinek. Pojďme si tedy v rychlosti projet ty tituly, do kterých by se mohlo vyplatit investovat.

Snímek předního japonského režiséra Shôhei Imamury s názvem Černý déšť je zasazen do Hirošimy, přesně den poté, co na ní byla svržena atomová bomba. Psal se rok 1946 a ti, kdo nezemřeli ihned důsledkem ničivé exploze, budou brzy umírat na následky z ozáření. Imamura do jedné z největších tragédií země zasazuje příběh dívky, která sice přežívá, nikdy však nebude moct vyloučit, že i u ní se projeví následky ničivé radiace. Film, natočený podle stejnojmenné knihy Masuji Ibuse, získal v době svého uvedení mnoho ocenění, včetně nominace na Zlatou palmu.

Zbylé tři starší snímky jsou z let sedmdesátých. Strašák režiséra Jerryho Schatzberga je postavený především na přesných hereckých výkonech. Dva neznámí muži se setkají na cestě napříč Amerikou, která by je měla přiblížit blíže k jejich snům. Z naprosto odlišných charakterů se brzy stávají dva největší přátelé, jimž náročná cesta připravila řadu záludných zkoušek. Přestože obě hlavní role hrají herecké hvězdy Gene Hackman a Al Pacino, kteří za sebou zrovna měli velké hity (Hackman Francouzskou spojku a Al Pacino Kmotra), nestal se v době svého uvedení ze snímku komerčně úspěšný film. Oproti tomu však získal slušnou řádku ocenění na zahraničních festivalech.

Na trh se také dostanou dva snímky s Robertem Redfordem. Ve filmu Jeremiah Johnson vytvořil postavu opuštěného tuláka, který se rozhodne odejít do divoké krajiny a najít tam životní klid. Nakonec i zde je donucen bojovat proti nevraživému indiánskému kmenu, který toto území obývá. Film, režírovaný oscarovým režisérem Sydney Pollackem, byl úplně prvním westernem, který se účastnil hlavní soutěže v Cannes. Druhým snímkem, ve kterém se v hlavní roli objevuje Robert Redford, je thriller Všichni prezidentovi muži, kde spolu s Dustinem Hoffmanem hrají dva reportéry Wahington Post, jenž stáli za podrobným rozkrytím nemile proslulé kauzy Watergate. Film byl natočen podle stejnojmenné knihy Carla Bernsteina a Boba Woodwarda.

Z nových titulů lze očekávat nejnovější film Pedra Almodóvara Rozervaná objetí. Úspěšný španělský tvůrce se i tentokrát vrací k melodramatickému příběhu, ve kterém se mísí trocha nostalgie, žárlivosti i fatální lásky. Harry u lůžka svého raněného syna začíná vzpomínat na jeho bývalý život, když ještě měl zrak a žena, jenž miloval, ještě žila. Almodóvarův poslední film nepřináší pouze zažitý autorův rukopis, ale tentokrát také v až sebereflexivním zaujetí vyznává lásku k vyprávění příběhů.

V první polovině měsíce by na pulty prodejen měl také dorazit animovaný snímek Mary a Max Adama Elliota, který po dobrých ohlasech z festivalů proběhl i u nás v kinech. Celovečerní film naanimovaný z plastelínových figurek se zaměřuje na neobyčejné přátelství malé dívky a muže středního věku. Jeden druhého nikdy neviděl a znají se pouze skrze dopisování. V průběhu let si oba vyměňují své strasti a postřehy, a zatímco Mary pomalu dospívá, Max začíná stárnout.

Posledním diskem, o kterém se má cenu zmínit je dokumentární film Miloš Forman: Co tě nezabije…, natočený Miroslavem Šmídmajerem. Film byl sice puštěn do omezené kinodistribuce a šlo ho zahlédnout i na nějakém letním festivalu, běžný divák se k němu však má možnost dostat až nyní. Podle ohlasů nabízí pohled do intimního života Miloše Formana, o kterém režisér mluví velmi otevřeně a nastiňuje i paralely ke svým jednotlivým filmům. Dost možná by mohlo jít o jeden z nejpodařenějších portrétů našeho režiséra, který takzvaně dobyl svět.

Zahraničí:

Zahraničních snímků hodných zmínky je tentokrát nepoměrně více, proto je vezmeme o něco rychleji. Ze starších titulů stojí upozornit na znovuvydání Gilliamova kultovního filmu Strach a hnus v Las Vegas, natočeného podle dnes již proslulé knihy Huntera S. Thompsona. Ve zběsilém roadtripu mají oba hlavní protagonisté (Johny Depp, Benicio Del Toro) problém rozlišit mezi realitou a halucinacemi, které jim způsobují časté dávky narkotik.

Vydání na DVD i blu-ray discích se díky Master sof Cinema dočká i první zvukový film Fritze Langa Vrah mezi námi (v angličtině jednoduše pojmenovaný jako „M“). Jeden z nejzásadnějších filmů noir nabízí pohled na masového vraha, který neustále policii uniká. Případ pomalu začne přebírat městská mafie, na kterou neznámý pachatel vrhá příliš velkou pozornost.

Stejně úctyhodné je vydání Wajdovy adaptace divadelní hry Stanislawa Przybyszewského známé pod názvem Danton. Jednu ze zásadních postav francouzské revoluce, kterou nakonec ke smrti na gilotině odsoudí jeho bývalý spojenec, si zahrál Gerard Depardieu.

Posledním starším snímkem, který se dočká reedice na médiu s vysokým rozlišením, je Godardův debut U konce s dechem. Dynamický a značně roztříštěný příběh mladého rebela, který zabije policistu a rozhodne se utéct za hranice, je pomyslným manifestem Francouzské nové vlny.

Z premiérových titulů na obrazových nosičích lze upozornit na novinku bratří Coenů A Serious Man, která si z loňské festivalové sezóny odnesla velmi nadšené reakce. Černá komedie se točí kolem manželského páru, jenž se začne pomalu utápět v krizi. Důvod není třeba hledat daleko, manželův otravný bratr se totiž ke spokojenému páru přistěhoval a nejeví příliš pochopení při narušování jejich soukromí. Patová situace na sebe nenechá dlouho čekat a manžel musí svého bratra nějakým efektivním způsobem vyhodit z baráku, jinak ho jeho žena opustí. Blu-ray disk nabídne tři kratší dokumenty a jeden dvouhodinový (dokonce i v HD).

Druhým snímkem, který shodou náhod právě dorazil do českých kin, je povídková mozaika New Yorku, miluji Tě!. Romantika se tady přesouvá do americké metropole a za režii usedlo trochu méně známých jmen, než tomu bylo před čtyřmi lety. Z těch známějších režisérů svými krátkými filmy přispěli Fatih Akin, Wen Jiang, Joshua Marston, Mira Nair a ryze mainstreamový Brett Ratner. Na rozdíl od kopie, která brázdí českými kiny, se však budete moct na blu-ray disku pokochat i s vypuštěnými krátkými filmy Scarlett Johanson a Andreje Zvyagintseva (viz tato naše novinka).

Naprosto ultimátní nabídka však přichází v rámci sběratelských edic, kde se sešlo hned několik pokladů. Pod názvem Dirty Harry Ultimate Collector’s Edition se nachází kolekce pěti blu-ray disků přinášející pohromadě všechny filmy s detektivem Harrym Callahanenm, jenž patří mezi Eastwoodovy nezapomenutelné role. Krom filmů Drsný Harry, Magnum Force, Násilník, Náhlý úder a Sázka na smrt je na discích i mnoho bonusových materiálů, včetně různých dobových dokumentů. Ke koupi podněcuje i fakt, že z celé kolekce bude samostatně v prodeji ve vysokém rozlišení pouze film Drsný Harry, ostatní budou k dispozici jen v rámci tohoto vydání.

Clint Eastwood se rozhodl v únoru zaútočit na peněženky diváků a mimo Drsného Harryho tak vyjde i jedna z největších kolekcí vůbec kdy vydaných: Clint Eastwood: 35 Films 35 Years. Najdete zde Kam orli nelétají, Kellyho hrdinové, Drsný Harry, Magnum Force, Násilník, Psanec Josey Wales, Železný stisk, Nikdy neprohrát, Bronco Billy, Vždycky vyhrát, Honky Tonk Man, Ohnivá liška, Náhlý úder, V žáru velkoměsta , Stahující se smyčka, Bledý jezdec, Bojové nasazení, Bird, Sázka na smrt, Růžový cadillac, Bílý lovec, černé srdce, Zelenáč, Nesmiřitelní, Dokonalý svět, Madisonské mosty, Absolutní moc, Půlnoc v zahradě dobra a zla, Pravda zabíjí, Vesmírní kovbojové, Krvavá stopa, Tajemná řeka, Million Dollar Baby, Dopisy z Iwo Jimy a Gran Torino. To vše bohužel pouze na DVD, s jedním tenkým bookletem a několika málo bonusy.

Z velkého počtu kolekcí také upozorňujeme na vydání The Films of Amos Gitai: Six Films From Israel. Z režisérovi filmografie jsou do boxsetu zařazeny ty známější snímky jako Kippur, Kedma, Kadosh, Zápletka, Devarim (na csfd pod názvem Zihron Devarim) a Yom Yom. Je pouze škoda, že ve výběru chybí poslední tři jeho snímky.

Criterion pokračuje ve vydávání prestižních titulů a v rámci edic tentokrát nebídne kolekci Eclipse Series 20: George Bernard Shaw on Film, jenž na DVD přináší tři filmy podle her George Bernarda Shawa (ten na jejich vzniku spolupracoval). Zatímco všeobecně známý Pygmalion vyšel na discích již před nějakou dobou, další tři filmy musely počkat až na tuto příležitost. V rámci kolekce tedy vyjde Major Barbara, Caesar a Kleopatra (oba filmy režíroval Gabriel Pascal) a Androcles and the Lion vytvořený ve spolupráci Chestera Erskina a Nicholase Raye. Žádné bonusy však nečekejte.

Výhled zakončíme upozorněním na připravované vydání Mafiánů na blu-ray médiích pod názvem Goodfellas 20th Anniversary Edition. Balení nabídne jeden blu-ray disk s filmem, DVD s téměř dvouhodinovým dokumentem Public Enemies: The Golden Age of the Gangster Film o vývoji kriminálního žánru v Hollywoodském filmu a jednu třicetistránkovou brožuru.

Česká republika:

1.2. Černý déšť (DVD)
8.2. Rozervaná objetí (DVD)
10.2. Mary a Max (DVD)
15.2. Miloš Forman: Co tě nezabije… (DVD)
22.2. Jeremiah Johnson (DVD)
22.2. Strašák (DVD)
22.2. Všichni prezidentovi muži (DVD)

Zahraničí:

1.2. Fear and Loathing in Las Vegas / Strach a hnus v Las Vegas (BLU)
1.2. New York, I Love You / New Yorku, miluji Tě! (BLU)
8.2. Danton (BLU)
8.2. A Serious Man (BLU)
15.2. Breathless / U konce s dechem (BLU)
15.2. Dirty Harry Ultimate Collector’s Edition (BLU)
15.2. Goodfellas 20th Anniversary Edition (BLU)
15.2. Clint Eastwood: 35 Films 35 Years (DVD)
22.2. M / Vrah mezi námi (DVD, BLU)
22.2. The Films of Amos Gitai: Six Films From Israel (DVD)
22.2. Eclipse Series 20: George Bernard Shaw on Film (DVD)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 2. 2010 ve 14.04 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.