Domů » Festivaly

Aktuálně ze Sundance #3 První vyhlášené ceny

Sundance festival se pomalu chýlí ke svému konci, a tak se pomalu začínají vyhlašovat ceny v jednotlivých kategoriích. Na slavnostním večeru, který proběhne dnes večer v šest hodin severoamerického času (ve tři v noci u nás), se pak vyhlásí vítězové těch nejprestižnějších a nejsledovanějších sekcí. Celá událost bude samozřejmě živě přenášena přes oficiální festivalový stream, takže jí půjde sledovat i od nás z republiky. Přejděme ale k již vyhlášeným oceněním.

Cena poroty pro nejlepší americký krátký film byla udělena poměrně ztřeštělému snímku Drunk History: Douglass & Lincoln, který ukazuje, jak to vypadá, když se po dvou lahvích vína pokoušíte interpretovat historické události Spojených států. Režiséru Jeremy Konnerovi se podařilo do hlavních rolí obsadit známé herce Dona Cheadlea a Willa Ferrella, kteří zřejmě celý projekt táhnou na svých hereckých výkonech.

Hlavní cenu pro nejlepší krátký zahraniční film vyhrál úspěšně The Six Dollar Fifty Man Marka Albistona a Louise Sutherlanda z Nového Zélandu. Po ocenění na letošním festivalu v Cannes a několika dalších menších festivalech strhávají na svůj snímek čím dál tím větší pozornost. V hlavní roli se objeví osmiletý kluk, kterého šikanuje skupinka kluků z blízkého okolí. To pro něj znamená hlavně opustit svůj imaginární svět a konečně začít pomalu dospívat. Malou ukázku můžete zhlédnout zde.

Speciální uznání obdrželo celkem šest krátkých snímků. Najdete je v seznamu pod článkem.

Mimo krátké filmy však bylo vyhlášeno i pět snímků mezinárodních filmařů, které dostanou od Sundance Institutu a NHK (japonská televize) finance na svou produkci. Tato cena bývá každoročně udělována několika etablovaným filmařům ze všech světových kontinentů. Mimo to, že každý výherce dostane 100 000 dolarů a záruku, že jeho snímek odkoupí pro televizní vysílání NHK, mohou se režiséři spolehnout na zázemí a pomoc ze strany Sundance Institutu. Cenu v minulosti obdrželi například Andrucha Waddington s Domem v písčinách, György Pálfi s Taxidermií nebo Fernando Eimbcke s Lake Tahoe. Mezi letošními výherci určitě nejvíce zaujme Andrej Zvyagintsev, který připravuje svůj třetí celovečerní film Elena, a Amat Escalante se snímkem Heli. Kompletní seznam oceněných můžete opět najít pod textem.

KRÁTKÉ FILMY:

CENA POROTY
Drunk History: Douglass & Lincoln režie Jeremy Konner

CENA POROTY PRO ZAHRANIČNÍ FILM
The Six Dollar Fifty Man režie Mark Albiston a Louis Sutherland (Nový Zéland)

SPECIÁLNÍ UZNÁNÍ
Born Sweet režie Cynthia Wade (USA)
Can We Talk? režie Jim Owen (Velká Británie)
Dock Ellis & The LSD No-No režie James Blagden (USA) – ke zhlédnutí v našem článku
How I Met Your Father režie Alex Montoya (Španělsko)
Quadrangle režie Amy Grappell (USA)
Rob and Valentyna in Scotland režie Eric Lynne (USA, Velká Británie)

SUNDANCE / NHK CENY MEZINÁRODNÍCH FILMAŘŮ:
Heli režie Amat Escalante (Mexiko)
Elena režie Andrej Zvyagintsev (Rusko)
The Wonderful Lives at Asahigaoka režie Daisuke Yamaoka (Japonsko)
Beasts of the Southern Wild režie Benh Zeitlin (USA)

CENA ALFREDA P. SLOANA:
Obselidia režie Diane Bell

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 30. 1. 2010 ve 17.00 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.