Domů » Festivaly

MFF Karlovy Vary: Den sedmý

Čtvrtek přinesl masterclass diskusi s Johnem Malkovichem. S návštěvníky festivalu diskutoval o vlastní produkční činnosti, filmech poslední doby i osobních zálibách. Posledními dvěma snímky byla zakončena hlavní soutěž. Duše Paula Giamattiho debutující Sophie Barthesové byl jeden z nich. Od září se komedie s Paulem Giamattim v hlavní roli (hraje sám sebe) představí v českých kinech. Druhým dychtivě očekávaným snímkem byly Hranice ovládání Jima Jarmusche . V klubu Aeroport vystoupil Xavier Baumaxa.

Minirecenze Huberta Poula

Chamsa (Francie, 2008, rež. Karim Dridi) průměrný
uvedeno v sekci: Jiný pohled

Do světa mladých delikventů nás zavádí režisér Karim Dridi, který na příkladě malého romského chlapce Chamsy ukazuje šířeji aplikovatelné problémy minoritních etnik ve francouzském městě Marseille. Nesnaží se prostředí a postavy idealizovat ba ani utápět v příliš negativní výpovědi. Je příjemné vidět, že se film snaží přistupovat k tématu objektivně a neklade vinu dětské kriminality nějakému politickému systému či sociálnímu zázemí ale prezentuje je jako svobodnou volbu každé postavy. Příběhu však chybí gradace, která by ho dokázala pořádně rozproudit a ani hlavní hrdinové neprocházejí žádnou výrazným vývojem. Z toho důvodu se i přes práci se zajímavým konceptem začíná film utápět ve svém vlastním stereotypu.

O Elly (Írán, 2009, rež. Asghar Farhadi) dobrý
uvedeno v sekci: Horizonty

Skupina přátel se vydává ke Kaspickému moři, kde chtějí strávit několik klidných dní. Drama začíná, když jedna z dívek zmizí neznámo kam a skupinka mladých lidí začne řešit jak se s nejistou situací vyrovnat. Předností filmu jsou určitě skvěle napsané charaktery postav a pomalu vygradované konverzační scény. S ubývajícími minutami filmu odhaluje skupinka dříve zatajované informace ukazující tragickou událost ve zcela nové perspektivě. A právě to, že se postupně dostáváme k racionálnímu vysvětlení, postupně ubírá filmu na jeho zajímavosti, protože pokud byl zpočátku divák držen v pozornosti tím, že měl jen minimum informací, jejich osvětlení mu pomalu celý film zplošťuje do tuctového dramatu s nádechem detektivky.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 11. 7. 2009 ve 2.11 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.