Domů » Rozhovory

Rozhovor s režisérem Sylvainem Chometem: ,,Natáčení je pro mě jako procházka po vlastních snech.”

Přední evropský animátor Sylvain Chomet (Trio z Belleville, Iluzionista) přijel na Febiofest představit svou hranou prvotinu Attila Marcel (2013). Jaký je jeho názor na animaci, roli reklamy a jak vnímá vztah mezi osobním životem a vlastní tvorbou?

Co pro vás bylo impulsem k přechodu z animované tvorby na tvorbu hranou?

Nikdy jsem o sobě nepřemýšlel jako o tvůrci animovaných filmů, jako spíše filmů obecně. Pro mě stojí na prvním místě příběh, a jelikož rád kreslím, věnuji se animaci. Navíc se domnívám, že mé první dva filmy mají k hrané tvorbě velice blízko tím, jak jsou sestříhané, jak se v nich chová kamera apod.

Když jsem se začal připravovat na tvorbu Attily Marcela, došlo mi, že není důvod ho animovat. Obsahuje hodně dialogů, přičemž hlavní hrdina nemluví, takže bylo nutné se soustředit na jeho oči, a ty animované toho tolik neprozradí.

Dalším důvodem, proč jsem dal přednost hranému filmu, je časová náročnost animace. Kvůli ní jsem také po dokončení Staré dámy a holubů (1998) přestal tvořit komiksy, člověk se může naplno věnovat jen jednomu.

 

Zdá se, že se ve vaší tvorbě opakovaně objevují určitá témata, například rodičovství a vztah k hudbě. Pracujete s těmito tématy vědomě a předem, nebo se tam vkradou samy od sebe a vy si jejich přítomnost uvědomíte až ex post?

Je to naprosto nevědomé, až po natáčení si uvědomím, že tam zase jsou. Měl jsem krásné dětství a myslím, že lidé, kteří ho také prožívali ve štěstí, se lehko naladí na vlnu mých filmů. Na rozdíl od toho ti, co měli smutné dětství, mají k mým snímkům odstup. Mají problém s pochopení vztahů mezi postavami.

Dalším důležitým tématem jsou pro mne ženy, i Iluzionista je v jádru o malé dívce. Myslím, že ženy jsou obecně silnější než muži a že je to tak správně. V mé rodině bylo mnoho silných žen, matka mě motivovala ke kreslení a babička inspirovala Trio z Belleville. Vše, co do filmů vkládám vychází z mé zkušenosti, nesnažím se vytvořit dílo, které by mi bylo cizí.

Jak se tato témata projevují v Attilovi Marcelovi?

To co točím není jen o mé rodině. Sám z aristokratických poměrů nepocházím, ale znal jsem muže, který ano. S jeho rodinou jsem strávil pár dní a tato zkušenost mě v mnohém inspirovala. Vycházel jsem z ní také při tvorbě některých postav, kupříkladu oněch dvou tet. Impulsy tak stále pochází z mého života, ale film nemá autobiografické prvky.

 

Pro vaše filmy (včetně Attily Marcela) je typická výrazná výtvarná stylizace. Vyrůstá příběh z vizuální inspirace či je tomu naopak?

První je příběh. Nechtěl jsem, aby byl Attila Marcel příliš vizuální film. To například takový Jean-Pierre Jeunet (Delikatesy, Amélie z Montmartru) hodně pracuje se záběry v postprodukci, upravuje jejich barevnost a pracuje tak trochu jako malíř. Já ne, u Attily Marcel pro mě byly nejpodstatnější dialogy, neměli jsme ani storyboard, jenom jsme natočili herce, jak přeříkávají scénář. Samozřejmě jsem si musel vybírat mezi tímto a tímto kostýmem a touhle a touhle rekvizitou, nějak příběhu vdechnout život, a tak vznikl nějaký vizuální styl. Natáčení je velice zvláštní zkušenost, člověk se nakonec prochází po svých vlastních snech.

Když se kouknu na tržby tradičně animovaných evropských filmů, jako je kupříkladu váš Iluzionista nebo Mary a Max (2009) Adama Elliota, zdá se mi, že je pro ně těžké nalézt publikum. Co je podle vás pro propagaci filmu důležité? 

Do určité míry souhlasím. Z mých filmů byl kritiky nejlépe hodnocený Iluzionista, a přesto si v kinech nevedl nijak výtečně. Nešlo o úplnou katastrofu, ale taky to nedopadlo tak, jak jsme čekali. Domnívám se, že úspěch filmu závisí na komunikaci s potenciálním publikem, tu jsme bohužel hodně podcenili.

Navíc jsou vždy v kinech další filmy a některé z nich zaberou tak velký reklamní prostor, že nezbude místo na ostatní. Přesně to se stalo s Attilou Marcelem. Ve stejnou chvíli, kdy jsme měli premiéru, se v kinech objevila Cuarónova Gravitace (2013). Každý o ní mluvil, jako by žádný jiný film neexistoval.

Domnívám se, že by měl existovat zákon zakazující tak masivní reklamní kampaň. Každý film by měl mít stejnou šanci, stejný prostor, především v televizi. Pokud je totiž film propagován v televizi, je velká šance, že lidé zaplatí, aby ho mohli vidět.

 

Máte již sponzory pro váš další film? Doslechl jsem se, že máte v plánu zfilmovat scénář Federica Felliniho s názvem Ten Thousand Miles

Když jsem ten scénář četl, velice mě zaujal, ale s producenty stále ještě hledáme nějaké sponzory. Bude to krátký film, nikoli celovečerní, a bude z části animovaný, z části hraný. Jediné, co je zatím vcelku jisté, je obsazení jedné z rolí italským princem Emanuelem Filibertem di Savoia.

Můj další projekt s plánovaným názvem  Mimi and the Mountain Dragon zrovna představilo vedení BBC. Půjde o vánoční speciál, třicetiminutový animovaný film podle námětu Michaela Morpurga, který je autorem předlohy k Válečnému koni (2011). Hudbu bude mít na starosti Rachel Portman (Čokoláda,Pravidla moštárny, Smoke, Oliver Twist).

Po těchto kraťasech bych se rád pustil do dalšího celovečerního animovaného snímku, mám připravený příběh a anglický název – The Coop (Kurník). 1.

Matouš Svěrák

————————————————————————————————————–

1. Existenci projektu Ivan the Fool Sylvain Chomet popřel.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 11. 4. 2014 ve 21.42 a zařazen do kategorie Rozhovory ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.