Domů » Festivaly

Festival francouzského filmu po šestnácté

Od 21. do 27. listopadu budou mít diváci možnost zhlédnout již 16. ročník Festivalu francouzského filmu. Přestože bude program v plné šíři dostupný jen v Praze (kina Světozor, Lucerna, Kino 35), na své si ve stejnou dobu přijdou i festivaloví návštěvníci v Brně (kino Scala) a Českých Budějovicích (kino Kotva). Uvedeno bude celkem 39 celovečerních a 9 krátkometrážních snímků, přičemž diváci mohou v rámci festivalové soutěže Prix du Public FFF 2013 hlasovat o nejlepší film a zúčastnit se tak soutěže o dvě zpáteční letenky Air France do Paříže.

K vidění bude deset předpremiérových snímků, přičemž jeden z nich — Ozonův film Jen 17 (Jeune et jolie), pojednávající o neřestech sedmnáctileté dívky Isabelle (Marine Vacth), bude spolu s klasickým Buñuelovým dílem Kráska dne (Belle de jour, 1967) letošní festival zahajovat. Z předpremiérových projekcí by diváci neměli minout nejnovější počin Abdellatifa Kechiche Život Adele (La Vie d’Adèle) — tříhodinové lesbické drama, jež je adaptací komiksu Le Bleu est une couleur chaude Julie Maroh. Původem tuniský tvůrce Abdellatif Kechiche bude mít na letošním FFF retrospektivu; k vidění tedy budou též jeho první čtyři snímky Voltairova chyba (La Faute à Voltaire, 2000), Únik (L´Esquive, 2003), Kuskus (La Graine et le mulet, 2007) a Černá Venuše (Vénus noire, 2010). Z dalších předpremiér lze vyzdvihnout především nový snímek Claire Denis Parchanti spí dobře (Les Salauds), stejnojmennou adaptaci Diderotovy Jeptišky (La Religieuse) Guillauma Niclouxe, snímek Philippa Le Guaye S Molièrem na kole (Alceste à bicyclette), jenž je pro změnu inspirován slavným dramatem Misantrop, či nejnovější snímek Bruna Dumonta Camille Claudel 1915, jehož tématem je temné období v životě titulní sochařky, sestry spisovatele Paula Claudela a milenky sochaře Augusta Rodina, které prožívala v hospitalizaci blázince Montdevergues.

Některé z uvedených předpremiér jsou zároveň na seznamu devíti snímků, jež do svého výběru zařadili čeští kritici. Z dalších stojí za zmínku kupříkladu snímek herečky a režisérky Valerie Bruni Tedeschi Zámek v Itálii (Un Château en Italie) či historické drama Michael Kohlhaas režiséra Arnauda des Pallières s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Mimo dvou bloků krátkých filmů a zvláštního uvedení zmiňované Krásky dne a ztřeštěné komedie Muž z Ria (L´Homme de Rio, 1964) Philippa de Brocy s Jeanem-Paulem Belmondem mohou diváci navštívit projekce již distribuovaných snímků, které doposud v kině nestihli zhlédnout. Mezi jinými Gondryho Pěnu dní (L´Écume des jours), Kapitál (Le Capital) Costy-Gavrase či snímek Cosi je ve vzduchu (Après mai) Oliviera Assayase.

Kromě projekcí bude možné také osobní setkání s některými tvůrci: do Prahy dorazí režisér Jeptišky Guillaume Nicloux, S Molièrem na kole přijede představit režisér Philippe Le Guay a svůj film Chvíle setkání uvede také režisér Jérôme Bonnell. Ukázat by se měla i herečka Fatou N’Diaye, s níž se diváci budou moci seznámit v krátkometrážním snímku Cédrica Prévosta Skin. Pro podrobnější a aktualizované informace můžete navštívit oficiální stránky festivalu.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 21. 11. 2013 ve 21.43 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.