Domů » Festivaly

Das Film Fest: Německy poosmé

Osmý festival německy mluvených filmů se uskuteční již tradičně v druhé polovině října (v Praze 16.–20. října, v Brně 23.–27. října). V pěti tematických sekcích Generace Y, Das Filmfest Spezial, Die Doku, DEFA a 300′ Shorts budou uvedeny i dva snímky, které usilují o užší zařazení do oscarových nominací v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený snímek. V dramatu Dva životy (2012) se v jedné z hlavních rolí představí švédská herečka Liv Ullmann, nominovaný je také švýcarský dokument More than Honey (2012) o roli včel v ekosystému a nebezpečí jejich vyhynutí. Pestrý program složený z dvaceti osmi filmů bude uváděn v pražských kinech Lucerna a Atlas, v Brně bude festival hostit kino Art.

První zmíněná sekce Generace Y nabídne snímky zaměřující se na způsob života a dospívání mladých lidí, kteří se narodili v 80. nebo 90. letech. Uveden bude například melancholický snímek Oh Boy (2012), který získal řadu prestižních ocenění a byl uveden i na festivalu v Karlových Varech. Svižné tempo, lehký humor ze života outsidera, epizodičnost a autentický způsob vyprávění připomene rané snímky české nové vlny.

Das Filmfest Spezial představí nejnovější filmy německy mluvících zemí. Sekce nabídne nejnovější počin režisérky Margarethe von Trotta Hannah Arendt (2013) zabývající se procesem, který musela Arendt podstoupit během sepsání článků „Eichmann v Jeruzalémě“, společenskou reakcí a jejímu vlivu na autorčino blízké okolí. Portrét Arendt přijede do Prahy představit sama režisérka.

Sekce Die Doku je věnována dokumentům. Jedním z nich je Moje žádná rodina (2012), který zaznamenal pozitivní ohlas před několika měsíci na festivalu v Karlových Varech. Dokument se zaměřuje na největší komunitu v Evropě – Friedrichshof, jejíž členové vyznávají volnou lásku. Režisér, který v této komunitě vyrůstal, pátrá ve své minulosti po biologickém otci.

DEFA jsou východoněmecká studia, ve kterých byla natočena řada filmů. Sekce představí adaptace známých literárních děl jako například film s židovskou tematikou Jakub Lhář (1974) na motivy románu Jurka Beckera, v hlavní roli s Vlastimilem Brodským.

300′ Shorts nabídne sérii krátkých filmů z německé, rakouské a švýcarské produkce.

Adéla Mrázová 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 5. 10. 2013 ve 19.01 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.