Domů » Festivaly

MFF Locarno 2013: Náhled do jednotlivých sekcí

Již zítra bude zahájen šedesátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu v Locarnu (7- 17. 8). Asociací FIAPF je veden mezi malou skupinkou festivalů, jejichž prestiž je založena na hlavní soutěžní sekci se striktními normami premiérových uvedení. Festival má však poměrně pevnou pozici i z hlediska dalších sekcí, v nichž se mu daří zachytávat experimentálnější počiny a objevovat nadějné filmaře.

Tři stěžejní sekce festivalu představuje hlavní mezinárodní soutěž Concorso internazionale, soutěž prvních a druhých filmů Concorso Cineasti del presente a sekce Fuori concorso věnovaná snímkům experimentujících s proměňující se povahou filmového média.

Letošní program mimo premiérová uvedení aktuální artové produkce láká i retrospektivou významné hollywoodské legendy George Cukora. Se svými 49 filmy jde o téměř kompletní filmografii tohoto tvůrce. Ostatně festival v Locarnu si na precizní práci s retrospektivami zakládá – v minulých letech uvedl třeba kompletní tvorbu Otto Premingera, Vincenta Minnelliho, Ernsta Lubitsche či Nanni Morettiho.

Hlavní soutěž letos nemá nouzi o zajímavá jména. Nový film When Evening Falls on Bucharest or Metabolism přijede představit rumunský režisér Corneliu Porumboiu. Snímek zasazený do prostředí filmového průmyslu sleduje režiséra, jehož soukromý a profesní život koliduje ve chvíli, kdy si začne milostnou aférku s hlavní představitelkou filmu, který zrovna natáčí.

Kiyoshi Kurosawa se po pěti letech od Tokijské sonáty představí mezinárodnímu publiku se snímkem Real, který je adaptací japonského románu od Rokurô Inuiho. Mladá dívka se po neúspěšné sebevraždě ocitá v kómatu. Její přítel se rozhodne díky moderní technologii vstoupit do jejího podvědomí a zkusit vypátrat, co nepochopitelnému činu předcházelo.

Nejnovější počin zde uvede taktéž jihokorejský režisér Hong Sang-soo. Our Sunhi je podobně jako u jeho předchozích snímků zasazen do univerzitního prostředí. Mladá studentka jde požádat svého profesora, aby jí napsal doporučující dopis pro studium v USA. Tento podnět však způsobí, že se začne dozvídat ne vždy příjemnou pravdu o tom, jak ji její okolí ve skutečnosti vnímá.

Překvapivým účastníkem soutěže se zdá být francouzský režisér Albert Serra, který zde má svůj nový film Story of My Death. Námět se soustředí na postavu Cassanovy, jenž hodlá strávit sklonek svého života v severní Evropě. Zde však začne podléhat důvěře v romantickou ideu nekonečného života. Serrovy filmy Locarno pravidelně uvádí, nicméně pro jeho sklon k přílišnému formálnímu radikalismu se prozatím objevovaly pouze ve vedlejších sekcích.

V Experimentálněji laděné sekci Fuori concorso bude uveden kupříkladu film Paula Rochy If I Were a Thief… I’d Steal, v němž se portugalský hospodář rozhodne opustit živobytí a přestěhovat se do Brazílie. Dva známí experimentátoři Ben Russell a Ben Rivers uvedou společný snímek A Spell to Ward Off the Darkness, v němž se zoufalství jednoho muže představí ve třech různých situacích. Svůj film zde opět bude mít i filipínský režisér Raya Martin. Snímek How to Disappear Completely by tentokrát měl více upřednostňovat tradiční narativní postupy – jeho příběh je zasazen na odlehlý venkov, kde se pomalu začínají ztrácet členové chudé rodiny.

Nepřehlédnutelnou součástí sekce je i prezentace pokračování dokumentární minisérie Death Row, za níž stojí Werner Herzog, který si na festivalu přebere cenu za celoživotní přínos kinematografii.

Kompletní programovou nabídku letošního festivalu lze nalézt na jeho oficiálních stránkách zde.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 6. 8. 2013 ve 15.02 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.