Domů » Festivaly

Benátky 2013: jubilejní 70. ročník představí nové filmy Gilliama, Dolana nebo Mijazakiho

Benátky jsou nejstarším z áčkových filmových festivalů a letošní ročník bude opravdu zvláštní, jelikož se bude oslavovat 70. výročí. Festival zahájí dlouho očekávané Cuarónovo sci-fi Gravitace (česká premiéra je v plánu na začátek října) se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym, jež navnadilo diváky velice slibnými trailery.

Další očekávané snímky se představí především v hlavní soutěži. O Zlatého lva se letos popere rovných 20 filmů, mezi nimiž nechybí jména ostřílených tvůrců ani nadějných mladíků. Do té první skupiny jistě patří Terry Gilliam, který uvede svou novinku The Zero Theorem, jež by se měla odehrávat v orwellovském světě řízeném korporací zvanou Management. V hlavních rolích snímku, jenž podle základní synopse slibuje určitý návrat ke Gilliamově nesmrtelnému Brazilu, se objeví Christoph Waltz, Matt Damon a Tilda Swintonová. Dalším zkušeným tvůrcem, který představí v Benátkách svůj nový kousek, je Brit Stephen Frears se svým komorním filmem Philomena (hlavní role budou patřit Judi Denchové a Stevu Cooganovi).

Rovněž z oblasti východní Asie se hlavní soutěže zúčastní dva dnes již zasloužilí tvůrci. Jednak to bude tchajwanský tvůrce Ming-liang Tsai se svým nejnovějším filmem Jiaoyou. Ale ještě o něco očekávanější bude nejspíše nový film legendárního japonského animátora Hajaa Mijazakiho s názvem Kaze Tachinu, jenž bude vyprávět o životě Džiróa Horikošiho, který za 2. světové války navrhoval japonská letadla.

Co se týče oněch mladých nadějných tvůrců, měl jsem na mysli především talentovaného Francouze Xaviera Dolana, který představí svůj nový film Tom à la ferme, ale také například Američanku Kelly Reichardtovou, jež zaujala festivalová publika svými předchozími narativně vyprázdněnými snímky a do Benátek přiveze svůj nový film nazvaný Night Moves. Nesmíme dále zapomenout na herce Jamese Franca, který si pro svůj nový režijní pokus vybral román Cormaca McCarthyho Dítě boží (česky vyšel v roce 2009 u nakladatelství Argo). Ve stejnojmenném snímku vyprávějícím o asociálním vrahovi žijícím v jeskyni Franco rovněž ztvární jednu z hlavních rolí.

Z dalších tvůrců, kteří se utkají o ceny, zmiňme Izraelce Amose Gitaie (Ana Arabia), Američana Davida Gordona Greena (Joe), Brita Jonathana Glazera (Under the Skin) nebo Němce Philipa Gröninga (Die Frau des Polizisten).

Festival se uskuteční od 28. srpna do 7. září 2013, kompletní obsazení hlavní soutěže naleznete zde.

Ferdinand Fořt

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 7. 2013 ve 20.34 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.