Domů » Festivaly

Co nám přinese 39. Letní filmová škola v Uherském Hradišti?

LFŠ v Uherském Hradišti není čtenářům IndieFilmu jistě třeba představovat. Dlouhodobě patří mezi nejvyhledávanější festivaly u nás a úspěšně rozšiřuje povědomí (nejen) o artových a nezávislých snímcích. Program bývá tradičně velmi různorodý: divák má možnost poznat všechna filmová zákoutí, od raných němých snímků až po nejnovější filmy, od kontemplativního artu až po blaxploitation. V minulých letech se zde objevila řada významných režisérských osobností, ať už šlo o proslulé ikony uměleckého filmu (Béla Tarr, Aki Kaurismäki či Abbás Kiarostamí) nebo o nadějné mladší tvůrce (György Pálfi, Dagur Kári, Bence Fliegauf). Letošní ročník, který proběhne od 26. července do 3. srpna, bude podle všeho méně bohatý na zvučná jména (nedostatek financí je znát ještě více než loni), ale přesto nabídne desítky kvalitních filmů, za kterými se vyplatí přijet. Druhá tisková konference již odhalila podrobnosti o většině programových sekcích, proto je nejvyšší čas se podívat, co nás letos v Uherském Hradišti čeká.

Sekce Fokus představí bohatou historii i současnost portugalské kinematografie, od němých začátků až po festivalové hity z posledních let. Tradičně bude rozdělena do několika podsekcí, z nichž každá bude věnována určitému historickému období. Seznámíme se s ranými snímky, které budou promítány s živou hudbou, s hnutím Novo Cinema, portugalskou obdobou filmových nových vln z 60. let, s tzv. fado filmy, v nichž hraje výraznou úlohu portugalská lidová hudba, a jak jsem již uvedl, také s úspěšnými současnými snímky (Tabu, Zemřít jako muž a jiné). Hlavním tahákem této sekce je však slavný autorský režisér Pedro Costa, který osobně představí svou kompletní filmografii. Vedle něj dorazí i známý kameraman Rui Pocas, zodpovědný např. za zmíněný film Tabu (2012) od Miguela Gomese, a odborník na portugalský film Francisco Nazareth. Rovněž budeme mít možnost zhlédnout nejzásadnější snímky z více než devíti dekád tvůrčí kariéry Manoela de Oliveiry, který loni oslavil neuvěřitelných 104 let (a stále točí filmy!).

V rámci sekce Inventura, tradičně věnované klasickým dílům světové kinematografie, budou uvedeny snímky klíčové osobnosti japonského filmu, Kurosawova současníka Kaneta Šindóa, který zemřel minulý rok krátce po svých 100. narozeninách. Jeho tvorba se vyznačuje důrazem na montáž, freudovskými motivy i sžíravou sociální kritikou. Českému diváku bude pravděpodobně znám film Onibaba (1964), nicméně dílo japonského autora je mnohem rozmanitější a lze jej do značné míry vnímat jako odraz proměn a trendů poválečné kinematografie Japonska. Sekce dále nabídne snímky ze zlaté éry Hollywoodu (30.-50. let 20. století), například slavný Jih proti Severu (1939), němé filmy s živou hudbou, konkrétně retrospektivu německého režiséra Georga Wilhelma Pabsta, a pověstné půlnoční projekce, jimž budou tentokrát dominovat zombie filmy.

Za pozornost stojí také cyklus Visegrádský horizont, jehož hlavním lákadlem bude tvorba režisérské legendy Vojtěcha Jasného. Retrospektiva jeho díla se zaměří především na snímky, které natáčel po svém odchodu z Československa po sovětské okupaci. Vojtěch Jasný na festival osobně přijede a kromě masterclass a diskusí po filmech uvede i výstavu svých fotografií. Zajímavá by mohla být i kolekce polských historických velkofilmů od Křižáků (1960) Aleksandra Forda až po první polský 3D film Bitva u Varšavy 1920, který osobně představí jeho režisér Jerzy Hoffman. Dále budou v rámci cyklu uvedeny propagandistické filmy z dob nacistického Německa (včetně Žida Süsse), snímky českých studentů filmových škol a režisérských talentů z visegrádského prostoru a nakonec vybrané filmy z české, slovenské, maďarské a polské kinematografie za poslední rok (např. Můj pes Killer či Ve stínu). Premiéru zde zažije dokument Josefa Abrháma ml. Hodinový hoteliér, jenž vypráví o legendárním Činoherním klubu a v němž účinkuje řada osobností, které v 60. letech stály u jeho zrodu. Některé z nich, mj. Josef Abrhám, Jan Kačer či Vladimír Pucholt, na festival přijedou, aby snímek uvedly.

Na počest 70. narozenin Národního filmového archivu byla letos do programu mimořádně zařazena sekce Širokoúhlá šedesátá, jejichž primárním cílem nebude rekapitulovat zlaté časy české nové vlny, nýbrž ukázat různorodé spektrum filmů, jež dokázaly široké plátno nejefektněji využít. Důležitou součástí této sekce bude výklad odborníků, kteří dodají potřebný vhled do tajů filmové techniky.

Jak je už v posledních letech zvykem, součástí programu budou také filmy, které reflektují aktuální společenské a politické problémy. Všude skloňovanou hospodářskou krizi ve spojení s dalším omezováním finančních prostředků na kulturu vzali dramaturgové jako výzvu: výsledkem je programová sekce Nenápadný půvab krize. Díla v tomto oddílu tematizují pojem „krize“ v mnoha odstínech a přinášejí nejrůznější pohledy na problém spravedlivého uspořádání společnosti a našeho vztahu k dějinám. Mezi filmy, které budou v této sekci uvedeny, patří např. Godardův Vojáček (1963), slavný snímek Chrise Markera Bez slunce (1983) či unikátní americký dokument Krize (1939), na němž se podílel známý český avantgardní filmař Alexander Hackenschmied.

Druhá oficiální tisková konference odtajnila také další více či méně zajímavé hosty. Jedním z nich je srbský režisér a absolvent pražské FAMU Goran Paskaljevič, který proslul jako jeden z hlavních filmových analytiků krvavé občanské války v Jugoslávii. V rámci LFŠ bude představen reprezentativní vzorek jeho filmů, včetně nejslavnějšího snímku Sud prachu (1998) a jeho zatím posledního díla Když se rozednívá (2012). Dále festival poctí návštěvou talentovaný estonský tvůrce Ilmar Raag, známý díky filmu Zkažená mládež (2007), v němž chlapecká šikana vyústí v nevyhnutelnou tragédii. LFŠ uvede i jeho nejnovější film Estonka v Paříži (2012), ve kterém si zahrála Jeanne Moreau. Přijede také držitel Oscara, světově proslulý filmový scénograf Allan Starski, který spolupracoval s Romanem Polanskim, Krzysztofem Kieslowskim či se Stevenem Spielbergem na Schindlerově seznamu (1993), jenž bude rovněž promítnut. Už jsem zmiňoval polského režiséra historických filmů Jerzyho Hoffmana, který se proslavil mj. adaptacemi děl Henryka Sienkewicze.

Samozřejmě nebudou chybět ani pravidelné sekce jako AČFK uvádí či Zvláštní uvedení, které letos přinese např. restaurovanou verzi proslulého francouzského snímku Děti ráje (1945) od Marcela Carného s odborným výkladem Davida Čeňka nebo poctu slovenskému režisérovi Dušanu Hanákovi. Tradičně bohatý by měl být doprovodný program, který návštěvníkům umožňuje si na chvíli od filmu odpočinout. Každý den bude k dispozici samostatná koncertní stage s hudebním doprovodem, který zajistí např. Dan Bárta, Robert Balzar trio nebo Umakart. Divadelní program bude soustředěn do stanu Kabinetu MÚZ a i letos nabídne řadu zajímavých představení. Milovníkům fotografie by pak neměl uniknout workshop reportážní fotografie Karla Cudlína, jenž bude zahrnovat přípravu, zásady a postupy reportážní fotografie uplatněné v terénu přímo z dění na LFŠ. Opět se počítá i s odborným programem, v jehož rámci proběhnou diskuse a přednášky na různá témata, podrobnosti však zatím nebyly specifikovány.

Jakmile bude zveřejněn kompletní seznam promítaných filmů, redakce IndieFilmu Vám tradičně přinese výběr nejzajímavějších filmů, na které byste měli během festivalu zaměřit svou pozornost. V průběhu filmového svátku se pak můžete těšit na podrobnější články o jednotlivých filmech, režisérech a programových sekcích, případně na důvtipné postřehy z festivalového dění.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 16. 6. 2013 ve 14.53 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.