Domů » Aktuálně

Cesta ven – příslib silné sezony českého filmu?

Cesta venV posledních týdnech se na internetu a v tisku útěšně hromadí zprávy o započatém či pokračujícím natáčení nadějných a léta připravovaných českých filmů. Jedním z nejslibnějších projektů je i návrat Petra Václava (Paní Le Murie, Marian, Paralelní světy) na pole celovečerního hraného filmu po neuvěřitelných deseti letech. Právě nyní se chýlí ke konci natáčení jeho nízkorozpočtového snímku Cesta ven. Toto autentické drama, situované do mediálně proslulého ostravského Přednádraží, pojednává o životních problémech mladého romského páru . Příběh se zaměřuje na nepřekročitelné překážky, které postavám brání vést normální život, po němž touží. Dotýká se problematiky dluhové pasti, neschopnosti získat legální práci, předsudků většinové společnosti i vlastní determinace.

Lokalitu si režisér vybral ještě předtím, než se rozběhla kauza týkající se vystěhování většiny tamějších rodin. Zbývající obyvatele čtvrti se aktivně připojili k natáčení a vychází filmařům nanejvýš vstříc. Štáb se naopak musel přizpůsobit nové situaci a využil tedy rámec „zániku“ jednoho společenství jako výmluvného kontextu individuálního osudu páru.

Petr Václav se rozhodl vydat cestou maximální autenticity a o svém stylu hovoří jako o „nadrealismu“ – eliminuje jakoukoli nadsázku, drží se dokumentárního stylu, pracuje výhradně s neherci. V Cestě ven chce dotáhnout tyto snahy, přítomné již v jeho mezinárodně dobře přijatém debutu Marian, jenž se dotýkal podobné tematiky.

Navzdory syrovému a nestylizovanému uchopení štáb sestává z velmi kvalitních tvůrčích osobností. Především se jedná o kameramana Štěpána Kučeru, již předtím spolupracujícího na Václavových filmech, a o výtvarníka Jana Pfeiffera, uznávaného konceptuálního umělce.

I přes nevelký rozpočet a lokálně podmíněnou tematiku  vstoupila do projektu francouzská společnost Cinéma Defacto. Navíc se jedná o první počin nové Tvůrčí producentské skupiny Kateřiny Ondřejkové a Jáji Hoznauerové z ostravského studia ČT.

8 hlav šílenství

Společensky aktuální počin, který bude jistě zajímavé srovnávat s nekompromisním snímkem Je to jen vítr, má premiéru naplánovanou na listopad tohoto roku. Tím se stane prvním z řady dalších aktuálně realizovaných českých filmů, které by snad měly napravit chuť z letošní velmi rozpačité nabídky. V listopadu by měla do kin dorazit i emotivně silná vánoční romance Křídla vánoc režisérky Karin Babinské, která překvapila před šesti lety upřímným debutem Pusinky. Tento atraktivně obsazený snímek získal minulý rok  nejvyšší dotaci od Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie. Silnou listopadovou trojku prozatím uzavírá snímek Radima Špačka Místa (na kterém spolupracuje s Ondřejm Štindlem, scenáristou Pout) – letní podívaná o mladých láskách, odehrávající se na sudetském venkově v polovině 90. let.

Počátkem roku 2014 uvede společnost Negativ v kinech snímek Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, jenž právě vstoupil do druhé fáze natáčení. Vypjaté drama se zabývá dosud filmem nepříliš reflektovaným tématem státně organizovaného dopingu sportovců v období normalizace. Důsledky utajované praxe zasáhnou do komplikovaného vztahu mezi matkou (Aňa Geislerová) a dospívající dcerou (Judita Bárdos) chystající se na olympijské hry. V jarních měsících se premiéry dočká velmi ambiciózní  a dlouhá léta připravovaný česko-německý projekt Marty Novákové (Marta) 8 hlav šílenství, silně stylizovaný životopisný snímek o nezlomné ruské básnířce Anně Barkové, jež prožila téměř celý život v sovětských lágrech a gulazích. Záměr filmu však individuální osud přesahuje a chce nabídnout i využitím animovaných vsuvek děsivou vizi vyšinuté doby, jež v závěru dosahuje až hranice horečnaté prorocké vize budoucnosti. Hlavní role byla netradičně obsazena typově dobře odpovídající zpěvačkou Anetou Langerovou.

Dobrou zprávou na závěr je, že těsně před natáčením má dlouho odkládaná adaptace dechberoucího románu Jana Nováka Zatím dobrý v režii Tomáše Mašína (Tři sezony v pekle). Filmu se ujal významný americký producent Rick McCallum, usazený nyní v Praze, a podařilo se mu sehnat dostatečný rozpočet. V únoru proběhly castingy na hlavní role a podle nedávného rozhovoru s producentem  by měl mít film premiéru již již v jarních měsících příštího roku, tedy v těsně předvolebním období, ke kterému by mělo téma dle představ tvůrců výrazně promluvit (1). Je však pravděpodobné, že se premiéra o nějaký ten měsíc posune. Naopak asi nejočekávanější snímek příštího roku – Ztraceni v Mnichově Petra Zelenky, není stále zafinancován, tudíž jeho letošní realizace zůstává nejistá.

(1) rozhovor naleznete zde: http://euro.e15.cz/hyde-park/rozhovory/rick-mccallum-politici-ignoruji-jak-moc-filmy-ovlivnuji-lidi-944157

Zdroj: Ceskatelevize.cz

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 9. 3. 2013 ve 0.04 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.