Domů » Festivaly

London Film Festival: Vítězové a poražení

Padesátý šestý ročník BFI Londýnského filmového festivalu, který se konal v polovině října, zná svého vítěze. Cenu za nejlepší film získal francouzský režisér Jacques Audiard, který letos přivezl do soutěžní sekce svůj nejnovější snímek Rust and Bone. Je to již druhá cena, kterou si Audiard z festivalu odvezl. Před dvěma lety vyhrál ve stejné katprgorii s filmem Prorok (2009), v nemž představil svůj jedinečný filmový rukopis. Hvězdou dramatu Rust and Bone je herečka Marion Cotillard, známá pro českého diváka díky roli Edith Piaf, která se musí vypořádat s nehodou, jež od základu změní její život. Neromantická love story mezi cvičitelkou kosatek a životem otlučeným boxerem (Matthias Schoenaerts- Býčí šíje) sleduje dvě osamocené postavy, jednu poškozenou fyzicky a tu druhou emociálně. Stejně jako ve filmu Prorok i tentokrát režisér klade důraz na hranici mezi křehkostí a sílou hlavních představitelů, kteří musí mezi veličinami najít balanc, aby mohli popojít vpřed.

Jak soutěžní, tak i vedlejší sekce londýnského festivalu bývají sestaveny z filmů, které už v sezóně zaznamenaly úspěch, ale i z menších, ne tak náročných snímků, majících schopnost se ve velkém zavděčít návštěvníkům. Málokdy se stane, že by tento festival uvedl snímky, které by nebylo možné nalistovat v jiných festivalových brožurách, a tak se možná i u nás dočkáme uvedení některých z nich.

Za zmínku jistě stojí film Laurence Anyways, který zaujme jak tématem, tak tvůrčím týmem. Režisérský tandem Xavier Dolan a Monia Chokri jsou herci i autoři snímku Imaginární lásky, který je v lecčem podobný jejich novému počinu. Dvaatřicetiletý Xavier Dolan vytvořil sto šedesát minut dlouhý film a stejně jako v případě Imaginárních lásek se jedná o dílo, u kterého je nejasné, zda jde o něco hlubokého, hodného adorace, či ne. Tématem je vztah muže a ženy, který bude tentokrát znejisťován změnou pohlaví.

Na festivalu se představil také nový film Francoise Ozona Dans la maison pojednávající o tvůrčí práci mladého studenta, jeho učiteli a vzájemném ovlivňování, které zajde za hranice únosného. V soutěžní sekci byl také uveden film Sedm psychopatů, který do českých kin zakoupila distribuční společnost Bioscop. Nový snímek dramatika a režiséra Martina McDonagha opět představuje origiální zápletku, jak už je v jeho filmech (V Bruggách) nebo divadelních hrách (Pan Polštář, Ujetá ruka, Osiřelý západ) samozřejmé. Tentokrát půjde o profesionální únosce psů, kteří za své rukojmí požadují nemalé částky ve formě výkupného od zazobaných páníčků. Jak tomu ale bývá, i ti nejlepší zloději okradou příliš velkou rybu, psychopatického gangstera hodlajícího se mstít. V roli psychopatů se představí Colin Farrell, Christopher Walken, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Tom Waits a Olga Kurylenko.

Adéla Mrázová 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 10. 2012 ve 19.49 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.