Domů » Aktuálně

Aktuálně: Wajda točí film o Lechu Wałęsovi

Kmet polské kinematografie Andrzej Wajda začal přesně před týdnem natáčet film o bývalém prezidentu Lechu Wałęsovi, který je našimi severovýchodními sousedy považován za jednoho z největších hrdinů jejich novodobé historie.

Wałęsa se narodil roku 1943, povoláním byl elektrikář. Od roku 1967 pracoval v Gdaňských loděnicích, kde ale stál v čele protikomunistických protestů a stávek, kvůli čemuž jej v polovině 70. let propustili. Roku 1980 v Gdaňských loděnicích vznikla nezávislá odborové organizace Solidarita (Solidarność), do jejíhož čela byl Wałęsa prosazen. Následoval seznam požadavků vůči komunistické vládě: zastavení růstu cen, zvýšení platů, zlepšení pracovních podmínek, a další. Popularita organizace masově rostla, počet členů se zvýšil na více než 10 milionů Poláků. Solidarita, jejíž věhlas se šíří za hranice, vydává vlastní necenzurovaný tisk a od mocnářů si vymáhá dílčí ústupky. Ledy se dávají do pohybu, soudržnost východního bloku je ohrožena. K nezávislost odborů a tím faktickému zhroucení komunistického monopolu už však nedošlo – vláda vyhlásila stanné právo, výkonnou moc převzala vojenská rada, vůdci opozice byli zatýkáni, Wałęsa putoval roku 1981 z pozice odborového předáka přímo do žaláře a celá Solidarita do ilegality. Wałęsu po 11 měsících propustili, o další rok později získal Nobelovu cenu. Koncem 80. let se znovu zapojil do činnosti ilegálních odborových hnutí, aby stál u vítězství Solidarity v prvních svobodných volbách a roku 1990 byl zvolen prezidentem.

Snímek se bude soustředit právě na tyto události rozprostírající se mezi léty 1970 a 1990. Poněkud frázovitě Wajda na tiskové konferenci utrousil: „Bude to nejobtížnější film mé filmařské kariéry“. A pokračuje: „Polsko zrodilo jedinečného génia, který mu přinesl skutečné vítězství nad komunismem, umožnil zemi získat nezávislost a Polákům vybřednout z útlaku bez krveprolití. (…) Film bude končit epizodou, která dlouho vypadala pro Poláky jako zcela neuvěřitelná: muž, který se stal hrdinou své doby, vystupuje s projevem v americkém Kongresu a pronáší tam polsky slavná slova ‘My, národ’.

Scénárista Jan Glowacki přiznal fascinaci osobností Wałęsy a zároveň sympatizuje s Wajdovou ideou načrtnout bývalého prezidenta jako hrdinu mas, který má i své komické stránky, a nespadnout k vytváření jakéhosi opěvného kultu. Nutno přiznat, že sami Poláci by zřejmě zaslepenou adoraci Wałęsy odmítli. V průběhu 90. let si v prezidentském úřadě svým kritickým pohledem na kapitalistickou transformaci získal mnoho nepřátel a vlády se pod ním často střídaly. Znovuzvolení se roku 1995 nedočkal, při opětovném pokusu na přelomu tisíciletí získal pouhé 1% hlasů.

Hlavní roli získal Robert Więckiewicz, Wałęsovu ženu ztvární Agnieszka Grochowska. Za kameru se postaví Pawel Edelman (Pianista, Katyň). Natáčet se bude ve Varšavě a Gdaňsku. V kinech by se snímek s prostým názvem Wałęsa měl objevit koncem roku 2012.

Zdroje: čtk, cineuropa.org

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 12. 2011 ve 23.09 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.