Domů » Festivaly

The Gotham Independent Film Awards 2011

Sklizeň filmových cen i letos neoficiálně zahájily The Gotham Independent Film Awards (dále jen GIFA), včera na newyorském Dolním Manhattanu byly odtajněni vítězové všech sedmi kategorií. Pozoruhodné a zároveň příznačné je, že v chronologii ceremoniálů vrcholící únorovým předáváním Oscarů má nezávislá kinematografie své místo na úplné periferii.

O vavříny GIFA se mohou ucházet pouze celovečerní snímky produkované či režírované americkým občanem nebo ve Spojených státech působícím filmařem. Následují další kritéria, která mají mezi americkými filmy vymezit skupinu nezávislých děl. Vedle několika požadavků na distribuci jsou to hlavně tři podmínky: musí se jednat o celovečerní dílo, nesmí mít velký rozpočet (v oficiálním statutu však nenalezneme pevně stanovenou horní hranici) a musí zrcadlit jedinečný úhel pohledu tvůrce (režiséra, producenta, scénáristy, …), tedy nebýt řadovou zakázkou, pouhým kulturním produktem.

Nominace GIFA (podrobně zde) dávaly nejvíce nadějí The Descendants Alexandera Paynea (více zde) a Martha Marcy May Marlene Seana Durkina. Tři nominace pro oba, žádná cena ani pro jednoho. Překvapení ovšem bylo více. Jako první behem večera přišlo na řadu vyhlášení divácké ceny – ta putuje k tvůrcům filmu Girlfriend. V dramatu z maloměsta ztvárnil Evan Sneider trpící Downovým syndromem stejně postiženého mladíka, který platonicky miluje pohlednou rozvedenou sousedku. Rozhodne se jí pomoci z finanční tísně, na oplátku požaduje, aby se dali dohromady. Situaci zahušťuje její vztah s dalším mužem a zejména výbušnost bývalého manžela, který si na ni stále dělá nároky. Film měl premiéru na loňském MFF Toronto.

Nejlepším debutujícím filmařem se stala Dee Rees. Snímek Pariah uvedený v Sundance skládá vedle sebe hned několik menšinových námětů – černošská lesbická dívka z Brooklynu se pokouší najít pevné body ve světě, udělat krok k dospělosti skrze první sexuální zkušenosti a odhodlat se k comming outu.

Vyjma Stromu života ostrouhali favorité ve všech kategoriích. I vyhlašování poslední ceny ovšem vyústilo v překvapení. Absolutním vítězem se staly dva filmy, porota se po téměř tříhodinové diskusi rozhodla podělit Strom života a Začátky. Malickův film známe z tuzemských kin, Začátky režiséra Mika Millse měly mít premiéru v červenci, nakonec se Bontonfilm rozhodl jen k distribuci na DVD (vyjde v lednu). Dějová linie se zde rozbíjí na dvě navazující hlavní části, film však vypráví obě synchronně. V té první se Oliver (Ewan McGregor) vyrovnává se smrtí otce Hala (Christopher Plummer) a nejistě se odhodlává ke vztahu s mlčenlivou francouzskou herečkou. Paralelně se vracíme před Halovo úmrtí. Pětasedmdesátník se právě rozhodl ke comming outu a čerstvé „bytí gayem“ mu dává neobyčejnou životní energii a elán. Do narativu navíc vnikají záběry reprezentující Oliverovy vzpomínky na dětství. Podobně jako v případě snímku Smrt čeká všude, který se stal nejlepším filmem GIFA 2009 a později ovládl na úkor Avatara Oscary, i v případě Začátků může letošní úspěch na poli nezávislého filmu přinést ovoce – další ceny, pozornost médií a snad i opětovné rozhodnutí k distribuci do českých kin. 

Přehled všech vítězů The Gotham Film Independent Awards 2011:

NEJLEPŠÍ FILM

Strom života (rež. Terrence Malick) a Začátky (rež. Mike Mills)

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Better This World (rež. Kelly Duane, Katie Galloway)

NEJLEPŠÍ HERECKÝ SOUBOR
Začátky

HERECKÝ OBJEV
Felicity Jones za Like Crazy

REŽISÉRSKÝ OBJEV
Dee Rees za Pariah

NEJLEPŠÍ FILM BEZ DISTRIBUČNÍ SMLOUVY
Scenes of a Crime (rež. Blue Hadaegh, Grover Babcock)

CENA PUBLIKA
Girlfriend (rež. Justin Lerner)

Vítězné snímky roku 2009 naleznete zde, loňské zde.

Zdroje: indiewire.com, gotham.ifp.org


Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 11. 2011 ve 20.57 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.