Domů » Aktuálně, Festivaly

Berlinale 2015: Zlatý medvěd putuje za íránským disidentem

Berlínská porota rozhodla: Zlaté medvídě putuje do Íránu, kde režisér Jafar Panahí, již několik let pronásledovaný tamním režimem, natočil v ilegalitě svůj třetí film Taxi (2015).

Předseda mezinárodní poroty Berlinale, režisér Darren Aronofsky, okomentoval rozhodnutí o vítězi Berlinale takto: ,,Překážky a omezení mohou tvůrce inspirovat a motivovat k lepším výkonům, ale zároveň mají ničivou moc přivést dílo i autora samotného ke zkáze. Jafar Panahí se však nenechal zlomit, nepodlehl hněvu a frustraci – namísto toho natočil milostné vyznání kinematografii.  Zachytil lásku k filmovému umění, ke své komunitě, své zemi a svým divákům.”

Velkou cenu poroty získal chilský snímek El Club (2015), ve kterém režisér Pablo Larraín poukazuje na důsledky nesmyslných praktik katolického řádu za použití jemného černého humoru i činů, které zamrazí.

Stříbrnou sošku za režii porota udělila hned dvěma filmům. První ocenění získal rumunský černobílý snímek Aferim! (2015) režiséra Radu Judeho natočený v koprodukci s Bulharskem a Českou republikou, o kterém se časopis Hollywood Reporter vyjádřil jako o rumunské odpovědi na americký snímek 12 let v řetězech. Trailer zde.

Druhá soška putuje za polskou režisérkou Malgorzatou Szumowskou za snímek Body (2015), ve kterém s jemným humorem a nadsázkou zachytila vypořádání se se ztrátou blízké osoby tří naprosto odlišných lidí. Trailer zde. 

Za vyjímečný umělecký přínos kinematografii byl oceněn film Pod electricheskimi oblakami (2015) Alekseye Germana mladšího. Minulý rok upoutal na filmových festivalech pozornost černobílý opus režisérova otce, Je těžké býti bohem (2014), který German ml. po otcově smrti pomáhal dokončit. Tento rok představil na Berlinale svou uhrančivou elegickou vizi blízké budoucnosti ruského národa, jež se skládá z vzájemně propojených příběhů plných surreálných výjevů, které tvoří obrazově podmanivou alegorii.


Další snímky oceněné mezinárodní porotou na šedesátém pátém ročníku Berlinale najdete zde.

Terezie Křížkovská

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 14. 2. 2015 ve 23.30 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.