Domů » Filmy, Recenze

MFF Karlovy Vary 2014: Kukuřičný ostrov

Za jednoho z hlavních favoritů soutěžní sekce letošního karlovarského festivalu byl pokládán gruzínský film režiséra George Ovashviliho Kukuřičný ostrov (Corn Island, 2014), koprodukovaný mimo jiné také českou společností Axman Production. Zda uspěje, bude záviset především na tom, nakolik konzervativní je letošní festivalová porota. Kukuřičný ostrov totiž rozhodně není špatný film, je řemeslně dobře zvládnutý a poctivý, ale někdy je snad až příliš zpátečnický, neobjevný a místy téměř kýčovitý.

Film tematizující vztah člověka s přírodou se odehrává výhradně na malém ostrůvku vzniklém na řece Inguri, jež odděluje Gruzii od Abcházie. Tento ostrůvek se rozhodne využít postarší gruzínský zemědělec (Ylias Salman) a vysadit na něm kukuřici. Při práci mu pomáhá jeho vnučka (Mariam Buturishvili) na prahu dospívání. Poklidný život však narušuje občasná střelba a vojáci znepřátelených armád projíždějící po řece nebo přihlížející ze břehu. Jednoho dne dokonce stařík s vnučkou na ostrově najdou poraněného abcházského vojáka a rozhodnou se jej uzdravit…


Pokud jsem zmiňoval, že film místy působí kýčovitě, tak tomu napomáhá především schematická hudba Iosifa Bardanashvilho, která film doplňuje snad až příliš návodně a okázale. Zvláště ve srovnání s dalšími filmy, jež jsem ve Varech viděl (Utiš vodu, Leviatan nebo Zázraky) a jež snímají přírodu naléhavějším, působivějším a objevnějším způsobem, přičemž se většinou obejdou bez hudby, se zdá, jako by Ovashviliho film v tomto ohledu vězel v minulém století a nereflektoval současné trendy. Nikterak originální není bohužel ani jeho scénář – například více než padesát let starý film Kaneta Šindóa Ostrov (1960) nabízel podobný příběh s nemluvnými postavami tvrdě pracujících zemědělců, ale byl po stylové i narativní stránce daleko zajímavější než předvídatelný Kukuřičný ostrov. Stejně tak motiv zraněného vojáka nepřátelské armády, o nějž se začnou starat civilisté, je stokrát omleté klišé.

Jak už jsem říkal, Kukuřičný ostrov rozhodně nikoho neurazí, poněkud mu však chybí odvaha zkoušet nové věci. Přesvědčivé herecké výkony typově přesně obsazených herců, zvládnutý střih a podmanivé přírodní scenérie bohužel nestačí k tomu, abychom film mohli označit za výborný, naopak se v kontextu současného uměleckého filmu jedná spíše o průměr.

Ferdinand Fořt

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 12. 7. 2014 ve 16.17 a zařazen do kategorie Filmy, Recenze ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.