Domů » Festivaly

La Película 2014: „Goyova“ přehlídka

Od 18. do 26. února proběhne ve čtyřech městech — Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové — tradiční přehlídka hispanofonní kinematografie La Película. Již devátý ročník bude zahájen večerní projekcí komediálně hororového snímku Álexe de la Iglesia Čarodějnice ze Zugarramurdi (Las brujas de Zugarramurdi, 2013) v pražském kině Světozor. Festival mimo jiné uvede poslední snímek Pedra Almódovara Rozkoš v oblacích (Los amantes pasajeros, 2013), který patří ke grotesknější a frivolně hravější části režisérovy dílny. Celkově se lze těšit na 18 celovečerních filmů, z nichž drtivou většinu bude možné v českých kinech vidět patrně poprvé a dost možná naposledy. Výběru děl dominují především snímky, které obdržely čestné ocenění Goya.

Koho láká současné filmové umění z Pyrenejského poloostrova, neměl by rozhodně minout film Snění a ticho (Sueño y silencio, 2012) Jaime Rosalese. Avantgardní tvůrce, jehož mohou diváci znát díky někdejší putovní přehlídce Cinepur Choice, na níž byl uveden jeho snímek Kulkou do hlavy ( Tiro en la cabeza, 2008), si tentokrát zvolil postup otevřeného díla. V improvizovaných scénách,  při jejichž natáčení měli herci k dispozici pouze koncept tématu, zkoumá režisér komunikační prostor dvou manželů, jejichž život proměnila nehoda.

Festivalových doporučení by však mohlo být víc. Z uváděných osobitých dokumentů lze vyzdvihnout snímek Mapa (Mapa, 2012) Leóna Siminianiho, jenž skrze dokumentární formu představuje hledání smyslu a možností tvůrčí seberealizace, či politicky skandální investigativní film Zavraždí mne (I Will Be Murdered, 2013) Justina Webstera, jenž vypráví příběh guatemalské vraždy advokáta Rodriga Rosenberga a jeho předsmrtného výkřiku v podobě krátkého videa na YouTube, jež následně vyvolalo vlnu občanského aktivismu. Pokud máte rádi cinefilně laděné snímky, můžete navštívit projekci Snílků Jonáse Trueby (Los Ilusos, 2013), jež se svým laděním odkazují na francouzskou novou vlnu. Z poněkud přímočařejší žánrové zábavy je zde zmiňovaná komedie Čarodějnice ze Zugarramurdi, horor s metafyzickou zápletkou Paměti padlého anděla (Memorias del ángel caído, 1998) Fernanda Cámara a Davida Alonsa, či „machisticky“ laděný western Nedělní světlo (Luz de domingo, 2007) José Luise Garciho. Chybět nebudou ani širšímu publiku přístupnější projekce. Těmi by mohly být dva snímky navržené na Oscara za nejlepší cizojazyčný film: Německý lékař Wakolda (El Médico alemán, 2013) Lucíi Puenzové, jenž obsahuje tradičně poutavé téma nacismu, tentokrát ve formě skrývajícího se Josefa Mengeleho; a Patnáct let a jeden den (15 años y un día, 2013) Gracíe Querejety, adaptace stejnojmenného románu, v němž je „dospělý“ svět interpretován pohledem nedospělého hrdiny.

V neposlední řadě pak lze jistě vyzdvihnout historické drama Esquilache (1989) Josefiny Moliny odehrávající se v Madridu v 18. století, jež vykresluje tehdejší politickou situaci i atmosféru královského dvora, či naopak komornější snímek Hvězdná louka (El prado de las estrellas, 2007) režiséra Maria Camuse, jenž zobrazuje neschematičnost života v protikladu k tradičním literárním či filmovým zápletkám.

A na závěr důležitá informace:

Vyhlašujeme soutěž o 2 x 2 lístky na přehlídku španělsky mluvených filmů. Stačí do pondělí 17.2. do 18:00 odpovědět na otázky k filmům Esquilache a Snílci. První správné odpovědi vám vyhrají dvě vstupenky na projekci jednoho z dvojice filmů. U každé z otázek se odpovědi budou losovat zvlášť.

Otázka k filmu Esquilache:
V jakém roce vypuklo v Madridu povstání, jehož důsledky film zachycuje?

Otázka k filmu Snílci:
Jakému španělskému režisérovi je snímek věnován a v jakém vztahu je dotyčný k tvůrci Snílků?

Odpovědi posílejte na adresu redakce@indiefilm.cz nebo do fb zpráv.

 

Zdroj: Tisková zpráva

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 17. 2. 2014 ve 8.15 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.