Domů » Festivaly, Výhled

Berlinale 2014: Deset dní, které otřesou filmovým světem

Šedesátý čtvrtý ročník mezinárodního filmového festivalu v Berlíně bude slavnostně zahájen již tento čtvrtek. Otevřen bude filmem Grandhotel Budapešť Wese Andersona, jenž je zároveň zařazen i do letošní soutěžní sekce. Na jaké filmové klenoty se nejvíce těší naše redakce a o čem budeme během těch deseti dní, které otřesou filmovým světem, psát?

20,000 Days on Earth (Iain Forsyth, Jane Pollard, 2013)

20 000 dnů v životě Nicka Cavea představí režisérský tandem Jane Pollard a Iain Forsyth, kteří ve filmu kombinují fiktivní i reálné scény, aby tak zpracovali poetický portrét této hudební legendy. Film si klade za cíl zprostředkovat divákům Caveův tvůrčí proces a pohled na svět. Podle zahraničních reakcí se zatím zdá, že se jim autorský záměr podařil.  

The Better Angels (A. J. Edwards, 2013)

Dlouho očekávaný režijní debut A. J. Edwardse, střihače a spolupracovníka Terrence Malicka, který je zároveň producentem projektu. Podle série fotografií a ukázek, které jsou zatím zvěřejněny, lze očekávat poetický, vysoce stylizovaný černobílý film o dětských létech  Abrahama Lincolna, jehož tón se zdá být antitezí ke Spielbergově nedávnému „bijáku“ o této legendární osobnosti.

 

Boyhood (Richard Linklater, 2014)

Jedenáct let vznikal tento projekt autora hořkosladké vztahové trilogie  Před půlnocí, Před soumrakem a Před úsvitem, a to ve vzájemné spolupráci s jeho dvorním hercem Ethanem Hawkem. Film mapuje dětství a dospívání chlapce po dobu jedenácti let, kdy v každém roce od roku 2002 byla natočena jedna z důležitých životních epizod. Snímek by měl být výpovědí o dětství, ztrátě nevinnosti a úzkostech, které provázejí rodičovství. 

The Turning (Jonathan auf der Heide, Tony Ayres, Jub Clerc, Robert Connolly, Shaun Gladwell, Rhys Graham, Justin Kurzel, Yaron Lifschitz, Anthony Lucas, Claire McCarthy, Ian Meadows , Ashlee Page, Stephen Page, Simon Stone, Warwick Thornton, Marieka Walsh, Mia Wasikowska, David Wenham,  2014)

Na filmové adaptaci povídek australského prozaika Tima Wintona se podílelo sedmnáct australských umělců, kteří společně vytvořili tříhodinový epos, obraz každodenního života obyčejných lidí z jednoho města, lidí,kteří se dostali do krizového bodu. Jednotlivé epizody slibují rozdílný přístup k tématu, stylu i způsobu vyprávění. 

Snowpiercer (Joon-ho Bong, 2013)

Jde o první anglicky mluvený film korejského tvůrce Bong Joon-hoa, autora detektivního dramatu Vzpomínky na vraha (Salinui chueok, 2003) či filmu Matka (Madeo, 2009), který byl před několika lety uveden na festivalu v Karlových Varech. Tentokrát si jako látku pro svůj film autor zvolil knižní předlohu – francouzský postapokalyptický komiks Snowpiercer, který se odehrává v budoucím světě, v němž nastala předčasně doba ledová a pro jehož obyvatele je jedinou záchranou ne zrovna ideální cesta vlakem. Režisér svůj výtvor obsadil mezinárodními hvězdami, jako jsou Tilda Swinton nebo John Hurt. Trailer zde.

Adéla Mrázová  

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 3. 2. 2014 ve 21.38 a zařazen do kategorie Festivaly, Výhled ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.