Domů » Festivaly

PAF 2013: Na Mikuláše do Olomouce za animovanými filmy

Od čtvrtka 5. 12. do neděle 8. 12. se již po dvanácté uskuteční Přehlídka animovaného filmu (PAF) 2013. PAF je možné označit za „živou“ českou platformu, která má pod sebou řadu celoročních aktivit. Zaměřuje se na přednášky o současném umění, kurátorské projekty, publikační činnost či filmovou animaci, jež jako jeden z mnoha zájmů kulminuje přehlídkou v Olomouci.

Letošní ročník bude ve znamení pestrých padesátek a kinetiky obrazu. Jelikož dramaturgové festivalu přistupují k animaci v obecném kontextu kinematografie, mediálních studií a vizuálního umění, je program spíše než „velkým“ dějinám animace a zvučným jménům věnovaný „sondám do části obrazů z pozapomenutých vrstev československé vizuální kultury,“ jak uvedl vizuální umělec, sběratel a archivář Pavel Ryška, který sekci připravoval. Tematické bloky budou zaměřeny na dobové karikatury, knižní ilustraci, páskovskou módu, vesmírné objevy, reklamu i propagandu a nebudou chybět ani dětské pohádky.

Kinetika obrazu nabídne autorské projekce a instalace, prezentace a diskuze, jež se vážou k otázkám základních elementů pohyblivých obrazů filmu a videa a jeho přirozené či manipulovatelné proměnlivosti. Mezi osobnosti, jejichž tvorba bude v rámci sekce představena, patří například Takeši Murata, Gábor Ösz nebo Tomáš Svoboda.

Festival letos nabídne šest sekcí, z nichž jedna bude jako vždy věnována tvorbě pozvaného hosta, jehož díla jsou spjata s animací, kinematografií nebo vizuálním uměním. Letos jím bude Ernest Edmonds, britský průkopník počítačem generovaných pohyblivých obrazů a animace, který představí své animační postupy a promluví o svých konceptech napojených na vizuální kulturu.

Promítání filmů je pouze jednou z částí pestrého celku, který dotváří řada tematicky orientovaných přednášek, autorských prezentací, workshopů, koncertů, instalací a výstav.

Zdroj: Tisková zpráva

Adéla Mrázová

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 12. 2013 ve 23.14 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.