Domů » Aktuálně, Festivaly

Vítěz z Cannes na Mezipatrech 2013

I queer filmový festival Mezipatra se letos potýká s nedostatkem financí, které se podobně jako časopis Cinepur snaží sehnat na serveru HitHit. Je to pouhá spekulace, ale možná, že právě malý rozpočet je důvodem nezařazení zatím posledního filmu Xaviera Dolana Tom à la ferme do festivalového programu. Jsou to totiž právě Mezipatra, která českým divákům umožňují v posledních letech zhlédnout filmy čtyřiadvacetiletého Kanaďana, které jsou českou distribucí opomíjeny (výjimkou byl snímek Imaginární lásky uvedený distribuční společností Aerofilms). V roce 2010 byl na festivalu uveden Dolanův celovečerní debut Zabil jsem svou matku spolu s filmem Imaginární lásky, loni pak v Hlavní soutěži celovečerních filmů snímek Laurence Anyways.

Dolan je tedy pro letošní rok ze hry a jeho místo jakéhosi ,,hlavního“ filmu festivalu nahradil vítěz festivalu v Cannes Život Adèle, jehož exkluzivní premiérové uvedení poněkud sráží oficiální nasazení do distribuce firmou Film Europe o několik dní později. Francouzské drama režiséra Abdellatifa Kechiche předchází pověst již od jeho premiérového uvedení v květnu, kdy o něm psalo nejedno významné filmové periodikum. Tříhodinové queer drama o vztahu dvou mladých žen bude jistě vrcholem letošního festivalu, který si najde své diváky nejenom pro explicitní sexuální záběry. Je jen škoda, že se v našich konzervativních distribučních vodách nenajde více distributorů, kterým by nebylo zatěžko vsadit na filmy Xaviera Dolana, na které se na Mezipatrech stály fronty, i když bylo vyprodáno.

Podrobné doporučení z programu festivalu přineseme ještě před jeho zahájením.

Adéla Mrázová

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 10. 2013 ve 19.29 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.