Domů » Festivaly

13. Film Sokolov: Kopie a internetové kočky

Již tradičně se třetí říjnový víkend (18. – 20. 10.) odehraje festival Film Sokolov, letos na téma Kopie. Přehlídka komorního charakteru, pořádaná studenty Kateder estetiky a filmové vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, proběhne v sokolovském kině Alfa a mimo filmů nabídne i bohatý doprovodný program.

Téma kopie ve filmu, který je již sám ze své podstaty kopií, je velmi široké a v programu tak najdeme spíše ochutnávku všech možných způsobů, jak na téma filmaři nahlížejí napříč mnoha žánry, přičemž většina uváděných snímků unikla české distribuci. K vidění bude například fiktivní hudební dokument Hraje skupina Spinal Tap (Rob Reiner, 1984); polské drama o životu v totalitě Náhoda (1981) Krzysztofa Kieslowského; Škvankmajerův krátký film Konec stalinismu v Čechách (1990) shrnující dějiny komunistického Československa; či bláznivý horor Sharknado (Anthony C. Ferrante, 2013) o útoku žraloků.

Snahou Filmu Sokolov je každoročně hledat nové ozvláštnění festivalu, díky kterému lze zažít na každém ročníku odlišnou atmosféru. Loňské téma Hněv nabídlo organizátorům možnost uspořádat několik psychologických workshopů, například terapii smíchem či hudbou. Letošní novinkou vázající se na téma Kopie je kinokavárna MEME Café představující fenomén internetových memů. V rámci zkoumání této problematiky se uskuteční několik přednášek a diskuzí, z nichž se zdá nejatraktivnější panelová diskuze na téma Copyright a pirátství, jež bude uvedená přednáškou Františka Fuky a které se zúčastní jak zástupci OSY (Ochranný svaz autorský), tak i členové k této organizaci opoziční Pirátské strany. V MEME Café se také odehraje česká premiéra snímku Lil Bub and Friendz (Andy Capper, 2013) o slavných internetových kočkách, který byl uveden na letošním festivalu v Tribece.

Celý festival pak bude jako každý rok zakončen výletem do Sokolovské uhelné pánve.

Vstup na festival je zdarma. Více informací na http://filmsokolov.cz/.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 14. 10. 2013 ve 16.21 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.