Domů » Aktuálně, Festivaly

Benátky 2013: Zlatého lva poprvé vyhrál dokumentární film

70. ročník benátského festivalu vstoupí do historie již tím, že vůbec poprvé získal cenu za nejlepší film dokument: snímek Sacro GRA od italského režiséra Gianfranca Rosiho. Stalo se tak při první příležitosti, kdy byly dokumentární filmy připuštěny do hlavní soutěže. Sacro GRA vypráví o lidech, jejichž životy jsou různým způsobem spjaty s římskou dálnicí Grande Raccordo Anulare. Rosiho snímek, inspirovaný románem Itala Calvina Neviditelná města, se nesnaží předávat hluboká filosofická poselství, spíše ukazuje poetické fragmenty každodenní reality. Úspěch filmu nepředpokládal téměř nikdo, včetně samotného tvůrce, který po předání ceny neskrýval své překvapení: ani ve snu ho prý nenapadlo, že by dokumentární film mohl někdy vyhrát Zlatého lva. Jedná se rovněž o první vítězství italského filmu od roku 1998, kdy si hlavní cenu odnesl snímek Gianniho Amelia Usměj se na mě.

Velký úspěch zaznamenal také další film z jihoevropské provenience, řecký snímek Miss Violence od Alexandrose Avranase. Provokativní rodinné drama plné sexuálního násilí může na první pohled připomenout další známý řecký film Špičák (2009), je však mnohem syrovější a nijak se nesnaží o ironický nadhled. Letošní ročník byl obecně ve znamení filmů s násilnou tematikou a snímek Miss Violence z nich zaujal porotu evidentně nejvíce. Avranas obdržel Stříbrného lva za nejlepší režii a představitel hlavního hrdiny Themis Panou získal cenu pro nejlepšího herce.

Významného ocenění se dočkal i nový film tchajwanského auteura Tsai Ming-lianga (Sbohem Dragon Inn, Chuť melounů) s názvem Stray Dogs (Jiaoyou). Režisérův dvorní herec Lee Kang-sheng v něm ztvárnil otce dvou dětí, který se živí jako „lidský billboard“. Tsaiův typicky pomalý a minimalistický snímek, jejž známý tvůrce označil jako svůj poslední, vyhrál cenu poroty a sklidil nadšený aplaus publika, proto doufejme, že se film dostane i k nám.

Zklamán musel být Stephen Frears, jehož komediální drama Philomena mnozí považovali za hlavního favorita na zisk Zlatého lva. V Oscarově laděném snímku pátrá postarší žena (Judi Dench) v tandemu s vyhaslým novinářem (Steve Coogan) po svém ztraceném synovi, o nějž přišla těsně po porodu. Film slavil u benátského obecenstva značné úspěchy, festivalová porota mu však přiřkla jen cenu za scénář pro zmíněného Stevea Coogana a Jeffa Popea. Zbylá ocenění v hlavní soutěži si rozdělili Američan Tye Sheridan, který si svým výkonem ve filmu Joe vysloužil cenu za nejlepšího mladého herce, a 82 letá Italka Elena Cotta, jež cenu získala za roli ve filmu Via Castellana Bandiera.

Z ostatních filmů stojí za pozornost například druhý dokumentární snímek v soutěži The Unknown Known od Errola Morrise, který se zabývá jednou z nejrozporuplnějších postav americké politiky, Donaldem Rumsfeldem. Někteří porotci prý dokonce uvažovali o tom, že právě bývalému ministru obrany USA by mohla připadnout cena za nejlepší herecký výkon. Úspěch u kritiky sklidil očekávaný psychologický thriller Xaviera Dolana Tom à la ferme, jenž obdržel cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI), a také Mijazakiho údajně poslední filmové dílo s názvem The Wind Rises (Kaze Tachinu). Nezklamal ani na Indiefilmu už několikrát zmiňovaný snímek Night Moves od americké režisérky Kelly Reichardt, jejíž neúspěch v benátské soutěži snad částečně vynahradil včerejší zisk hlavní ceny na festivalu amerického filmu ve francouzském Deauvillu.

 Jiří Anger

Přehled ocenění v soutěžní sekci:

Nejlepší film (Zlatý lev): Sacro GRA, Gianfranco Rosi (Itálie)

Nejlepší režisér (Stříbrný lev): Alexandros Avranas, Miss Violence (Řecko)

Cena poroty: Stray Dogs, Tsai Ming-liang (Tchaj-wan)

Nejlepší herec: Themis Panou, Miss Violence (Řecko)

Nejlepší herečka: Elena Cotta, Via Castellana Bandiera (Itálie)

Nejlepší mladý herec/herečka: Tye Sheridan, Joe (USA)

Nejlepší scénář: Steve Coogan a Jeff Pope, Philomena (Velká Británie)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 7. 9. 2013 ve 18.44 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.