Domů » Aktuálně

Fresh Film Fest 2013: Výběr IndieFilmu

Těm z vás, kteří se chystají i letos na již tradiční desátý ročník filmové přehlídky (nejen) filmařských debutantů Fresh Film Fest, ale váhají, jaké z nabízených snímků z mnoha sekcí vybrat, je tady několik tipů Indiefilmu.

Lvi  (Leones, 2012) – Jazmín López

Koho okouzlila vizuální estetika plující obraznosti v přírodních scenériích, v níž je příběh tkán jako nejasná pavučina vztahů na pozadí viděného, neměl by minout celovečerní filmový debut Lvi argentinské režisérky Jazmín López. Cesta lesem několika mladých přátel mluví jazykem hry, která svoji nevázanou formu dokáže kdykoli proměnit v něco nečekaného.

Coldwater  (2013) – Vincent Grashaw

Vincent Grashaw je známý jakožto producent mladistvě rvavého snímku Bellflower režiséra Evana Glodella, který bylo možné zhlédnout v soutěžní sekci loňského roku. Americký snímek Coldwater je jeho režijním debutem na poli celovečerních filmů. Drama fyzické i psychické manipulace a násilí v nápravném zařízení pro mladistvé delikventy, kam je náhle odvlečen adolescentní hrdina, svým obsahem dobře zapadá do tématu fanatismu, jenž je duchem letošního ročníku.

Michael Haneke – Profese: režisér (Michael Haneke – Porträt eines Film-Handwerkers, 2013) – Yves Montmayeur

Michael Haneke patří mezi nejvýraznější tvůrce současnosti. Svými precizně komponovanými filmy, z nichž vyzařuje analytický odstup a rigoróznost, představuje hlubokou analýzu společnosti, její historie i kulturních vazeb. Dokument Yvese Montmayeura je pokusem o portrét tohoto umělce a sondou do procesu jeho tvorby. Může tak být nejen cenným materiálem pro příznivce Hanekeho díla, ale též příspěvkem k obecnějšímu dialogu o umění a jeho vztahu ke světu. Podobnou diskuzi může vzbudit již fakt, že snímek je zařazen přímo do programové sekce „Fanatismus“.

 

Štěstí mé sestry (Das Glück meiner Schwester, 1995) – Angela Schanelec

Jedinečnou příležitost vidět retrospektivu současné německé filmařky Angely Schanelec budou mít letos diváci díky účasti autorky v sestavě letošní poroty. Unikavě intimní filmové portréty lidí, kteří jsou ztraceni v meziprostoru svobody a bezpečí západní civilizace, zobrazují neukotvenou existenci v očekávání „skutečnějšího“ života. Autorčiny snímky je nesnadné zhlédnout, neboť se s českou distribuční sítí zcela míjejí. Unikátní retrospektiva jejího díla obsahuje nejen v rámci někdejší přehlídky Cinepur Choice 2007 uváděný film Marseille či zatím poslední snímek Orly, ale také režisérčin první celovečerní film Štěstí mé sestry.

Drogová válka (Du zhan, 2012) – Johnnie To

V rámci sekce „Zvláštní uvedení“ lze zhlédnout také jeden z posledních snímků hongkongského nestora Johnnieho To Drogová válka. Příběh vás zavede, jak název napovídá, do prostředí drogové mafie a policejních zátahů. Johnnie To, který zdatně kombinuje akční podívanou se sociologickým pohledem na složité společenské vztahy, vytváří příběh ze zdánlivého chaosu, hraje hru s divákem a překvapuje svým osobitým režijním uměním.

 

Přehlídka se bude konat tento týden od středy 28. 8. do neděle 1. 9. v Praze: http://www.freshfilmfest.net/.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 8. 2013 ve 23.36 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.