Domů » Festivaly

Litoměřice potřinácté: Film jako posedlost

Již za necelý týden – ve dnech od 23. do 25. srpna – v Litoměřicích vypukne 13. ročník filmového festivalu, tentokrát na téma posedlost. Letošní ročník se potýkal s mnoha problémy, nakonec se však i přes nedostatek financí a rozsáhlé povodně podařilo připravit festival v plánovaném rozsahu, zejména díky podpoře fanoušků festivalu, kteří přispěli menší či větší finanční částkou na server Hithit.cz a pomohli tak vybrat zásadní obnos potřebný pro organizaci.

Dramaturgický tým, který již druhým rokem tvoří studenti Katedry filmových studií Univerzity Karlovy, sestavil rozmanitý program, ve většině tvořený snímky doposud opomíjenými českou distribucí.  Diváci se mohou těšit na mnoho typů posedlosti převedené na filmové plátno, ať už jde o posedlost tancem, divadlem, sexem, kočkami či filmem samotným. Festival bude oficiálně zahájen nejnovějším počinem fanatického milovníka filmu Woodyho Allena Jasmíniny slzy (2013). Dále bude v rámci přehlídky možné zhlédnout například restaurovanou kopii filmu Červené střevíčky (1948), dojemný příběh mladé baletky se strhujícím vizuálním zpracováním; horor Dementia 13 (1963), jeden z raných filmů Francise Forda Coppoly; Cronenbergův Crash (1996), o lidech, kteří dosahují sexuálního vyvrcholení jen při autonehodách; celovečerní debut Leose Caraxe Když chlapec potká dívku (1984); nebo dokument Břímě snů (1982), o natáčení Herzogova Fitzcarralda (1982). Za vidění na velkém plátně určitě stojí i Carrie (1976) Briana De Palmy, jež se letos na podzim dočká dalšího remaku a fanoušci hororu tak mají možnost si v Litoměřicích připomenout její původní verzi.

I letos několik filmů obohatí významní hosté. V pátek večer se v letním kině po filmu Spiklenci slasti (1996) Jana Švankmajera odehraje diskuze s Pavlem Novým, hercem jedné z hlavních postav a v sobotu doprovodí Vláčilův film Mág (1987) nejen představitel hlavní role Jiří Schwarz, ale také přední český filmový historik Ivan Klimeš. Festivalu se zúčastní i hudebnice a herečka Johana Švarcová, která bude hostem ke snímku Petra Marka Nic proti ničemu (2010) a také zahraje se svým elektronickým projektem Kazety. Tím se dostáváme k doprovodnému programu, který nabídne široké možnosti všem návštěvníkům festivalu. Milovníci hudby si mimo Kazet mohou poslechnout koncert slovenské Tornado Lue nebo si zajít na filmy s živým hudebním doprovodem, jimiž jsou němé erotické miniatury a Epsteinův Pád domu Usherů z roku 1928. Součástí festivalu budou i dvě divadelní představení (Hynkovo hravé divadlo – Hřbotovní aktovky a divadlo Pink-Art – Psí hřbitov), výstava komiksu Fafák, prezentace programu otevřeného filmového vzdělávání Free Cinema s ukázkou studentských snímků, které vznikly pod záštitou studentů FAMU ve filmových dílnách pro veřejnost, nebo dokonce komentovaná procházka městem k Máchově světničce.

Festival se neodehrává jen na jednom místě, ale projekce se uskuteční v různých prostorách Litoměřic. Diváci si budou moci vychutnat filmy v digitalizovaném sále kina Máj, v zastřešeném letním kině, ale také v hospodě jemu přilehlé, jež sídlí na Střeleckém ostrově, v knihovně Karla Hynka Máchy, v multifunkčním prostoru Oka.mžik s čajovnou nebo v music baru Baronka. Jelikož se jedná o jednu z mála filmových přehlídek odehrávajících se v létě, mohou návštěvníci na Střeleckém ostrově také zdarma stanovat. Více informací lze najít na webu festivalu: http://fifeli.tumblr.com/.

Soutěž o akreditace zde. 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 18. 8. 2013 ve 21.30 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.