Domů » Aktuálně, Festivaly

Fresh Film Fest 2013: Pod vlajkou fanatismu

Na přelomu září a srpna bude několik pražských kin tradičně hostit mezinárodní filmový festival Fresh Film Fest. Festival, který se za devět let své existence dokázal rozvinout v akci, jež si díky svému zaměření poměrně pevně drží na tuzemském festivalovém kolbišti jednu z významnějších pozic, nabídne zajímavý program i na svém desátém ročníku.

Tradiční soutěž debutů a druhých filmů Fresh Generation letos zastupuje například s Tatiho snímky srovnávaný Das merwürde Kätzchen, drama z nápravného ústavu pro mládež Coldwater či Hide Your Smiling Faces, který měl premiéru na letošním Berlinale. Dalšími soutěžními sekcemi jsou Konfrontace (mezinárodní soutěž studentských hraných a dokumentárních filmů) a Theatre Optique (studentské animované a experimentální filmy), přičemž o cenách budou rozhodovat poroty v mezinárodním složení.

Pestrý výběr nabízí i sekce nesoutěžní. Break Rules, zaměřená na experimentální snímky zavedených tvůrců, uvede zatím poslední, českou distribucí opomenutý film Terrence Malicka To the Wonder, Korinovy Spring Breakers (v letním kině) či Friedkinova Killera Joea. Bright Future, uvádějící debuty a druhé filmy, které už získaly ohlas na jiných mezinárodních festivalech, zase představí povedený debut Brandona Cronenberga Antiviral nebo The Comedy, v jejímž obsazení figuruje frontman skupiny LCD Soundsystem James Murphy. S hudbou ostatně přímo souvisí i zvláštní sekce Fresh Dox zaměřená na dokumenty s přesahy právě do hudby, která představí filmy jako We Are Modeselektor (o stejnojmenné skupině) či The Secret Disco Revolution (název napoví).

Hlavním tématem letošního ročníku ale organizátoři zvolili fanatismus. K vidění tak budou nejenom snímky jako Herzogovo Fitzcarraldo či Jáncsóův Svěží vítr, ale i kolekce filmů britského kritika společenských a politických poměrů Alana Clarka. Z dokumentů jsou například zastoupeny údajně kontroverzní Google and the World Brain, ukázka výchovných metod evangelikálních kreacionistů v Jesus Campu či Lunarcy! o lidech posedlých Měsícem.

Festival se koná 28. srpna – 1. září. Promítat se bude v Kině 35, Světozoru, Ponrepu, Studiu Béla, FAMU a v letním kině v Riegerových sadech.

Více na oficiálních stránkách festivalu: http://www.freshfilmfest.net/

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 15. 8. 2013 ve 14.19 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.