Domů » Aktuálně

Unikátní objev ztraceného filmu Orsona Wellese

Zdá se, že pro ty, co zoufají nad mnoha významnými díly, jež zmizela v propadlišti neúprosného času, není stále pozdě na překvapivá odhalení. To, které se událo před několika dny v italské „mecce“ archivního filmu Pordenone, svým významem překonává jakoukoli skepsi. Ve skladišti tamějšího kina Cinemazero pracovníci nalezli kopii raného filmu Orsona Wellese, jehož jediný známý exemplář měl dle odborníků shořet roku 1970 při požáru režisérova domu v Madridu. Jedná se o němý a nedokončený středometrážní snímek Too Much Johnson z roku 1938, původně určený jako prolog každého jednání experimentálního divadelního představení Mercury Theatre. Veřejnost film však nikdy nespatřila, neboť společnost Paramount si jako vlastník práv soudně vymohla zákaz jej na jevišti uvést. Hlavní roli zde ztvárnil debutující herec Joseph Cotten, jenž s režisérem v dalších letech ještě mnohokrát spolupracoval a výrazné příležitosti mu ve svých filmech nabídl i Alfred Hitchcock. Před natočením této variace na filmové grotesky se Welles dotkl filmu pouze pětiminutovým avantgardně laděným snímkem The Hearts of Age, realizovaným o čtyři roky dříve.

Není jasné, jak se kopie nikdy nedistribuovaného filmu mohla dostat až do Itálie, a dle Kellie Fraverové, mluvčí newyorského muzea filmu a fotografie George Eastman House pečujícího o Wellesův odkaz, je nalezený materiál v relativně dobrém stavu. Pouze jediná cívka byla ve výrazném rozkladu, ale přes původní obavy ohledně její záchrany se v nizozemské laboratoři podařilo zachovat pro příští generace 96% stopáže. Pro filmové fanoušky je pak jistě dobrou zprávou, že kopie bude co nejdříve zrestaurována a již 9. října tohoto roku proběhne s 75letým zpožděním premiéra filmu právě na zdejší přehlídce němých filmů Giornate del Cinema Muto. Pouhý týden poté uvede George Eastman House snímek i na americkém kontinentu, dále tato instituce usiluje o zveřejnění díla na internetu, a to již v závěru tohoto roku. Nedočkavci zatím mohou zhlédnout unikátní amatérské záběry z natáčení[1] znovuobjeveného klenotu.



[1] Hypertextový odkaz: http://www.filmpreservation.org/preserved-films/screening-room/falk-home-movie

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 11. 8. 2013 ve 21.35 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.