Domů » Aktuálně

Příběh filmu: Odysea vstoupí do českých a slovenských kin

Jedna z festivalových událostí minulého roku, patnáctihodinový filmový cyklus Příběh filmu: Odysea natočený Markem Cousinsem na základě jeho ceněné knihy, se díky distribuční společnosti Film Europe vydá i na cestu po českých a slovenských kinech. V tuto chvíli možná vytane na mysli otázka, jak je možné uvést v kinodistribuci dílo takové stopáže. Tímto problémem se zmíněná distribuční společnost zabývala po celý rok od uvedení Cousinsova počinu na filmovém festivalu v Karlových Varech. Nyní představila propracovaný projekt počítající se silnou PR kampaní a s řadou lákadel pro potenciálního diváka. Česká republika a Slovensko se stanou vůbec prvními zeměmi, které se odhodlaly prostřednictvím klasických kin seznámit s Příběhem filmu široké publikum a jejich cesta za vydatné podpory samotného tvůrce se dá tedy nazvat průkopnickou a jedním dechem i velmi odvážnou.

V průběhu několika následujících měsíců se dle stanoveného plánu uskuteční výběr partnerských kin, škol, knihoven či galerií, které by se případně chtěly do projektu zapojit. Již nyní předběžný zájem projevily kina a vzdělávací instituce v Praze (kino Lucerna, FAMU, Střední průmyslová škola Panská) i v menších městech (např. Teplice, Ústí nad Labem, Litoměřice). Projekce jsou naplánovány v období od 1. září tohoto roku do 31. ledna roku následujícího, i když vzhledem k autorským právům zajištěným na několik let se tato lhůta týká pouze strategie připravené společností Film Europe, která není pro provozovatele kin rozhodně závazná. Dle nabízeného modelu má proběhnout celkem osm představení, z nichž každé obsáhne dva díly, akorát úvodní projekce nabídne první epizodu a předem natočený kurátorský vstup filmového kritika Martina Ciela. Navíc má být zdůrazněn vzdělávací charakter celého projektu, tudíž každý divák bude moci získat tzv. „filmový index“, do nějž budou razítkem označena jím navštívená představení. Ti, co absolvují všech osm projekcí, stanou se finalisty a získají certifikát s vlastnoručním podpisem Marka Cousinse. Sám autor přislíbil osobní účast na zakončení cyklu a souhlasil s možností, že se setká s „absolventy“ a bude s nimi nad svým dílem diskutovat. Index by ovšem mohl být zhodnocen i prakticky, v ideálním případě jako uznávaný doklad dosažených filmových znalostí při přijímacím řízení na filmové obory. Ovšem zde je na místě otázka, zda dají pedagovové přednost přeci jen populárně laděnému dílu, které nahrazuje vlastní úsudek a individuální filmové zážitky velmi zhuštěným “převyprávěním” filmové historie. Pro studenty středních a vysokých škol i pro ostatní diváky bude vypsána rovněž soutěž s hodnotnými cenami o nejlepší tvůrčí posouzení projektu, které vyhodnotí odborná porota a výsledky vyhlásí na slavnostní ceremonii o prázdninách roku 2014.

Společně s projekcemi má v příslušných kinech probíhat i výstava panelů týkajících se jednotlivých epizod cyklu a v nich zahrnutých filmů. Zatím se však ještě jedná o tom, zda tato expozice bude putovní, či se nainstaluje ve všech kinech účastnících se projektu. Kromě širokého představení filmu se chystá i překlad a vydání Cousinsovy knižní předlohy a distribuce cyklu na DVD a Blu-ray. Dále by se mohl divák s Příběhem filmu seznámit i prostřednictvím placené televize (kanál Film Europe), ale probíhají i rozhovory s veřejnoprávními televizemi, které by mohly dílo později odvysílat. Film Europe se ani nebrání možnosti doplnit promítání cyklu filmy, které se vztahují k danému období kinematografie. Snaží se tudíž o akvizici některých filmových klasik (Meliésova Cesta na měsíc) a prosazuje touto cestou i exkluzivní možnost kooperativního partnerství s dalšími distribučními společnostmi, které mají ve své nabídce další využitelné filmy.

Dle slov ředitele Film Europe Media Company Ivana Hronce stojí za to věnovat představenému projektu pozornost, jelikož Cousinsovo dílo není pouhým faktografickým přehledem filmové historie, ale především jedinečnou příležitostí, jak získat k filmu pevný, ba přímo celoživotní vztah. Volí totiž cestu přes emoce a zástupci distribuční společnosti pevně věří, že díky tomuto ojedinělému cyklu v řadě středoškoláků vzroste skutečný a upřímný zájem o studium na filmových oborech, z nichž některé už projekt přivítaly přislíbenou spoluúčastí.

V následujících týdnech bude spuštěna internetová stránka www.pribehfilmu.eu, na níž bude možné sledovat aktuální vývoj projektu, informace týkající se soutěže a rozšiřující se partnerské sítě.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 6. 2013 ve 20.58 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.