Domů » Festivaly, Glosa

LFŠ 2013: Na sofa absurdity s Ondřejem Vetchým

Každého muselo přinejmenším zarazit, když se na loňské Letní filmové škole v Uherském Hradišti objevila mezi masterclasses Abbáse Kiarostamího, Benceho Fliegaufa či Carlose Saury i masterclass herce Ondřeje Vetchého. LFŠ, či přinejmenším jeho programová ředitelka Iva Hejlíčková, má však Vetchého očividně v oblibě. Na festivalových stránkách a přidružených informačních kanálech se totiž zjevilo nové propagační video, v němž figuruje právě tento ekolog, sportovec a národní herecký poklad v jedné osobě. Na červeném sofa světácky objímá kolem ramen již zmiňovanou Ivu Hejlíčkovou, přičemž spolu v očividně rozverném rozpoložení laškují na téma zážitků z letního pobytu na festivalu.

Absurdní rozměr, který prostupuje celým videem, a dohání tak svého diváka k široké paletě pocitů od údivu k totálnímu zmaru, nutně vyvolává celou řadu otázek a ještě více znepokojení. Že jde o tah LFŠ přiblížit festival i divákům, kteří by na něj jinak nezavítali je celkem očividné. Ostatně jde o trend, který lze na festivalu vypozorovat i v jiných oblastech, přičemž ho samo o sobě nelze jednoduše odsuzovat. Rozšiřovat povědomí o kinematografii, která se do běžné distribuce nemá šanci dostat, je chvályhodným počinem a LFŠ i díky tomu náleží jedinečná pozice v tuzemské festivalové produkci. Ve všech těchto oblastech se však nelze vyhnout otázce, zda-li je opravdu nutné uchylovat se k podobně upoceným pokusům. Obzvláště když jinak precizně zvládnutá propagace dokazuje, že festival lze zviditelnit relativně sofistikovaně a bez pocitu urážky návštěvníkovy inteligence.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 6. 2013 ve 8.26 a zařazen do kategorie Festivaly, Glosa ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.