Domů » Aktuálně

Night Moves: Kelly Reichardt přichází s novým thrillerem o ekologických aktivistech

Režisérka Kelly Reichardt (Old Joy, Wendy a Lucy), jedna z nejvýznamnějších postav současného amerického nezávislého filmu, se po třech letech vrací s novým snímkem Night Moves. Po feministickém westernu Meek’s Cutoff si autorka opět zvolila žánrový model, tentokrát thriller. Kdo však viděl kterýkoli z jejích předchozích snímků, již tuší, že o klasický žánrový film zřejmě nepůjde. Podle dostupných informací snímek převrací zákonitosti thrilleru na hlavu, podobně jako Meek’s Cutoff dekonstruoval westernová schémata. Dílo má navíc výrazný politický podtext: vypráví totiž o trojici ekologických aktivistů, kteří plánují vyhodit do povětří vodní hráz.

V hlavních rolích uvidíme trio známých herců. Peter Sarsgaard (Škola života, Sirotek) ztvárnil výrobce bomby, Dakota Fanning z Twilightu hraje bohatou dívkou, která projekt financuje, a hvězda filmu Social Network Jesse Eisenberg celé akci velí. Původně měl ve snímku hrát i Paul Dano, ale na poslední chvíli jej nahradil právě Eisenberg. Při práci na scénáři spojila Reichardt síly s Jonathanem Raymondem, s nímž spolupracuje již od filmu Old Joy. Sluší se také zmínit, že jedním z producentů je slavný režisér Todd Haynes (Sametová extáze, I’m Not There), který se již finančně podílel na dvou předchozích režisérčiných snímcích.

Ještě před začátkem natáčení se tvůrčí tým musel potýkat s obviněním z plagiátorství: scénář se údajně až příliš podobal románu Monkey Wrench Gang Edwarda Abbeyho. Navzdory tomuto nařčení však snímek byl dokončen v plánovaném čase a nyní obíhá světové festivaly, byť například účast v hlavní soutěži Canneského festivalu filmu nakonec unikla. V americké kinodistribuci by se film měl objevit v září letošního roku, v našich kinech jej bohužel pravděpodobně neuvidíme. I tak si snímek zaslouží pozornost, a jakmile jej některý z našich redaktorů uvidí, můžete se těšit na obsáhlou recenzi.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 10. 5. 2013 ve 9.51 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.