Domů » Festivaly

Anifilm 2013: návrat k počátkům animace

Třeboň od 3. do 8. května ožije animací v rámci čtvrtého ročníku festivalu Anifilm. Kromě mezinárodní soutěže celovečerních animovaných filmů se na festivalu představí řada významných hostů. Jednotlivé tematické sekce pak doprovodí přednášky, workshopy, výstavy nebo koncerty.

Dramaturgie festivalu si jako hlavní téma nesoutěžních sekcí vybrala počátky animovaných filmů. Napříč různými sekcemi se diváci budou moci seznámit s počátky animace u nás i ve světě. Počátky zahraniční animace budou přiblíženy skrze dvě velká studia – Zagreb Film a United Production of America (UPA). Druhé jmenované od 40. let přicházelo s novátorskými animátorskými technikami, a vytvářelo tak alternativu vůči již zavedeným studiím Walta Disneyho. S bližším fungováním tohoto studia budou moci návštěvníky festivalu seznámit Emily Hubley (animátorka a dcera jednoho ze zakladatelů studia) nebo Gene Deitch (dlouholetý režisér a producent animovaných filmů UPA).

S počátky animace je spjata i doprovodná výstava věnovaná Charlesovi-Émilu Reynaudovi. Francouzský vynálezce spojovaný s přístrojem zvaným praxinoskop zároveň patří k jedněm z prvních, kteří se na konci devatenáctého století pokoušeli o animaci. V rámci výstavy budou ke zhlédnutí ukázky z jeho prvních filmů i přístroje, kterými se snažil obrázky rozpohybovat.

Programovou sekci dále obohatí filmy nominované na Oscara nebo restrospektiva Břetislava Pojara a Vladimíra Jiránka. Příznivci hororů se i na Anifilmu mohou těšit na půlnoční projekce, při nichž organizátoři představí ty nejzajímavější animované horory. Pro filmové profesionály bude připraveno Visegrad Animation Forum, kde budou moci tvůrci představit své projekty zahraničním producentům.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 5. 2013 ve 19.26 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.