Domů » Aktuálně

Kovář z Podlesí: Tak trochu jiná pohádka

Neobvyklé spojení autorů a interpretů titulkové písničky nové filmové pohádky Kovář z Podlesí – muzikantů Petera Bindera a Roberta Nebřenského z kultovní kapely Vltava, Vratislava Brabence z legendárních Plastiků a valašského klauna Bolka Polívky – je příslibem, že by se po dlouhé době mohla na plátnech českých kin objevit pohádka, která bude mít svou svébytnou tvář. Tvůrci se vydali proti proudu a rozhodli se oživit tradiční pojetí žánru. Pohádka by měla být taková, jaké pohádky bývaly dřív – chytrá, vtipná a zábavná a zároveň obohacená o neobvyklou poetiku, která je vlastní režisérovi a scenáristovi Pavlu Göblovi. Göbl, duší pankáč, napsal a natočil svůj vůbec první film pro děti, ve kterém se nezapře jeho svérázný pohled na svět. Pohádkové vyprávění zasadil do roku 1683 a tomuto dobovému kontextu jsou s citem přizpůsobeny jak dialogy všech postav, tak dějové zápletky. Film je plný vtipů, které rozesmějí děti i dospělé, ale i jemných narážek, které potěší pozornějšího diváka.

Kromě herců, ať už představují obyvatele Podlesí (což jsou, jak říká Göbl, v podstatě jen děti a starci) a nebo nadpřirozené postavy (které sice jsou víly, ale toho času zakleté ve zlé baby), hrají v pohádce také loutkové postavy. Pánové Křeček a Veverka, mluvící hlodavci, jsou zaměstnáni v kovárně u líného kováře s dřevěnou nohou. Tato nesourodá trojice, tedy kovář a hlodavci, společně s mladým, svéhlavým vynálezcem Toníkem a s vytřesenou duší (!) jeho milé Bětky učiní na své výpravě na draka poznání o dobru a zlu, které je ale nastaveno „tak trochu jinak“ a které neplatí jen v pohádkovém světě, ale i ve světě dnešním.

Neobvyklé je i spojení technologií, které jsou ve filmu použity. Herci zde hrají společně s klasickými animačními loutkami, které byly rozpohybovány tradiční pookénkovou metodou, a s drakem, který je naopak vytvořen zcela současnou 3D počítačovou animací. I když by se mohlo zdát, že taková kombinace by mohla být cestou do pekla, první ukázky filmu nasvědčují tomu, že Kovář z Podlesí je po výtvarné stránce pečlivě dotažený a specifické technologické pojetí, které je s výtvarnem kompaktní, z něj dělá vizuálně působivé dílo.

Film Kovář z Podlesí bude uveden do distribuce 16. května a do té doby nám nezbývá než se těšit, že naplní naše očekávání a stane se důstojným pokračovatelem tradice českých filmových pohádek…

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 4. 2013 ve 15.16 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.