Domů » Aktuálně, Festivaly

Festival tanečních filmů: tancuj, tancuj, vykrůcaj

V Praze střídá jedna filmová přehlídka druhou, jsou si podobné jako vejce vejci, s tím rozdílem, že každá z nich napěchuje svůj program filmy jiné země. Jen výjimečně se objeví festival, který dokáže vybočit z řady svým tématem, vyhnout se pouhému mapování děl jednoho území a zacílit na určitý žánr či trend v kinematografii. Festival tanečních filmů mezi tyto události patří. V pořadí třetí ročník, který svůj program přesunul z kina Světozor do Bia Oko, můžete navštívit tento víkend.

Program se skládá z několika sekcí, z nichž za nejzajímavější považuji retrospektivu režiséra Davida Hintona, předního britského tvůrce tanečních filmů, který svou kariéru zahájil spoluprací se souborem DV8 Theatre. Retrospektiva představí různé přístupy režiséra k žánru tanečních filmů. Závěr festivalu bude na druhou stranu patřit snímkům zcela novým, které vznikly během týdenního workshopu pod vedením Hintona na pražské FAMU. Program dále nabídne pásmo tanečních filmů z Nizozemska nebo dance fashion filmy. Pokud vám bude připadat barbarské se na tanec jen dívat a celý víkend prosedět v kině, můžete v sobotu vyrazit do tančírny divadla Ponec a vyzkoušet si taneční karaoke.

Programová skladba festivalu a jeho samotná existence je významná nejenom proto, že přináší díla, které nelze zhlédnout na mezinárodních filmových festivalech (pokud na ně nejsou přímo zaměřené), ani ve světě internetu, a už vůbec ne v české distribuci. Je význačná především proto, že seznamuje české diváky s filmovým žánrem, který je u nás zatím v plenkách.

Adéla Mrázová 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 4. 2013 ve 10.55 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.