Domů » Aktuálně, Festivaly

Cannes 2013: Kdo si letos odnese Zlatou palmu?

Dnes bylo zveřejněno napjatě očekávané složení soutěžní sekce letošního festivalu v Cannes, který se odehraje od 15. do 26. května, a je třeba říct, že porota pod vedením Stevena Spielberga to ani letos nebude mít jednoduché. Své novinky v soutěži totiž představí mimo jiné bratři Coenové, François Ozon, Steven Soderbergh, Nicolas Winding Refn, Asghar Farhadi, Roman Polanski nebo Takashi Miike.

Bartři Coenové například přivezou příběh o folkovém zpěvákovi z 60. let s názvem Inside Llewyn Davis. Steven Soderbergh v hlavní soutěži představí hvězdně obsazený televizní film Behind The Candelabra natočený podle autobiografického románu Scotta Thorsona (Matt Damon), který v něm pojednává o svém vztahu s mnohem starším zpěvákem Liberacem (Michael Douglas). Svůj nový film uvede též Paolo Sorrentino, jenž se po Tady to musí být vrací do rodné Itálie s filmem La Grande Bellezza, ve kterém si bude stárnoucí spisovatel v podání Sorrentinova oblíbence Toniho Servilla připomínat své mládí v současném Římě. Alexander Payne se zase ve filmu Nebraska navrací k žánru road movie, se kterým již slavil úspěch v případě Bokovky. Za zmínku též určitě stojí nový snímek Oscarem oceněného íránského režiséra Asghara Farhadiho (Rozchod Nadera a Simin) s názvem Le passé natočený ve Francii.

V hlavní soutěži samozřejmě nebude chybět ani několik francouzských filmů, za všechny zmiňme nové dílo Arnauda Desplechina Jimmy P., ve kterém se vedle sebe představí francouzská hvězda Mathieu Amalric a neméně hvězdný Benicio Del Toro. Mexickou kinematografii bude reprezentovat Amat Escalante, africkou zase Tunisan Abdellatif Kechiche a Mahamat-Saleh Haroun z Čadu. Jediným evropským nefrancouzským tvůrcem je vedle Refna pouze Nizozemec Alex Van Warmerdam s filmem Borgman.

V hlavní soutěži není kupodivu ani jednou zastoupena ženská režisérka, přestože by se to přinejmenším u nových filmů Claire Denisové (Les Salauds) a Sophie Coppolové (The Bling Ring) nabízelo. Jejich filmy se představí „pouze“ v sekci Un Certain Regard, ve které se utkají mimo jiné s režijním debutem Jamese Franca As I Lay Dying. Porotě sekce Un Certain Regard bude předsedat známý dánský tvůrce Thomas Vinterberg.

Třetím zvučným režisérským jménem v čele některé z porot je Jane Campionová, která letos bude šéfovat neméně prestižní sekci krátkých filmů. Co se týče české stopy, ačkoliv již tradičně v hlavních sekcích české filmy chybí, tak v sekci Cinéfondation určené krátkým školním filmům jsou zastoupena hned dvě díla z českých filmových škol, a to film O šunce Elišky Chytkové z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a dále film Pandy Matúše Vizára z pražské FAMU.

Celý festival bude zahajovat nová adaptace Velkého Gatsbyho od Baze Luhrmanna s Leonardem Dicapriem a Carey Mulliganovou v hlavních rolích (Mulliganová se mimochodem objeví též v novince bratří Coenů) a o zakončení se postará film Zulu režiséra Jérôma Salleho.

Kompletní obsazení hlavní soutěže:

„Behind The Candelabra“ (režie: Steven Soderbergh)

„Borgman“ (režie: Alex Van Warmerdam)

„Un Chateau En Italie“ (režie: Valeria Bruni-Tedeschi)

„La Grande Bellezza“ (režie: Paolo Sorrentino)

„Grisgris“ (režie: Mahamat-Saleh Haroun)

„Heli“ (režie: Amat Escalante)

„The Immigrant“ (režie: James Gray)

„Inside Llewyn Davis“ (režie: Joel & Ethan Coen)

„Jeune Et Jolie“ (režie: François Ozon)

„Jimmy P“ (režie: Arnaud Desplechin)

„Michael Kohlhaas“ (režie: Arnaud des Pallières)

„Nebraska“ (režie: Alexander Payne)

„Only God Forgives“ (režie: Nicolas Winding Refn)

„The Past“ (režie: Asghar Farhadi“)

„Soshite Chichi Ni Naru“ (režie: Hirokazu Kore-eda)

„Tian Zhu Ding“ (režie: Zhangke Jia)

„Venus In Fur“ (režie: Roman Polanski)

„La Vie D’Adele“ (režie: Abdellatif Kechiche)

„Wara No Tate“ (režie: Takashi Miike)

UPDATE: Do hlavní soutěže byl na poslední chvíli přidán nový film gurua amerického nezávislého filmu Jima Jarmusche Only Lovers Left Alive, v němž se mimo jiné objeví jeho oblíbenkyně Tilda Swintonová.  Mimo soutěž bude uveden nové dílo dokumentaristy Clauda Lanzmanna Le dernier des injustes, které se zabývá režisérovým celoživotním tématem holokaustu.

Zdroj: Festival de Cannes http://www.festival-cannes.fr/en.html

Ferdinand Fořt

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 18. 4. 2013 ve 19.35 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.