Domů » Literatura

Literatura: Český animovaný film I. 1920-1945

Český animovaný film I. 1920-1945 je novou knihou vydanou Národním filmovým archivem. Jde o dosud ojedinělý projekt mapující důležité odvětví české kinematografie před příchodem Bratrů v triku, tedy v období předcházejím „zlatému věku“ a výrobnímu ukotvení české animátorské školy. Jde o ojedinělou možnost blíže se seznámit s takřka nedostupnými filmy a hledat kořeny překvapivého poválečného boomu filmové animace, jenž dalece přesáhl hranice naší země. Jde o katalog animovaného filmu po vzoru série knih Český hraný film. Spojuje je mnoho prvků, především struktura a zaměření na odbornou veřejnost. Nicméně Český animovaný film I. má díky možnosti zakoupit spolu s knihou i DVD s našimi ranými animovanými filmy přidanou hodnotu pro prosté fanoušky.

Nejprve je důležité poznamenat, jakou produkci kniha doopravdy katalogizuje. Nejlépe bude samotné tvůrce citovat: „Katalog českého animovaného filmu by měl informovat o všech zjištěných animovaných snímcích české výroby, filmech koprodukčních i zakázkových různých žánrů, které byly realizovány za použití některé z technologií animace (animace loutky, kresby apod.).“ 1.) Záběr katalogu je tím pádem široký – uvedeny jsou dochované i nedochované filmy vytvořené na území Československa, filmy hrané s animovanými vložkami i filmy na diskutovatelném okraji – například film pouze s marionetami, Spejblovo filmové opojení, ve kterém v pravém slova smyslu k animaci nedochází.Většina animované tvorby let 1920-45 byla produkcí reklamní, a animovaný film tak v této době sloužil k propagaci jiných výrobků. Bylo nicméně vytvořeno i několik experimentálních snímků, jako např. Myšlenka hledající světlo Karla a Ireny Dodalových, či narativních středometrážních snímků bez reklamní funkce. Většina filmů má velice krátkou stopáž pod deset minut, ale objevilo se i několik delších snímků (například již zmíněné Spejblovo filmové opojení). Díky časovému záběru se na DVD objevuje několik prvních filmů důležitých českých tvůrců poválečného období, např. Ferda Mravenec Hermíny Týrlové či Vánoční sen s komplikovanou historií, na kterém se spolupodílela s Bořivojem a především Karlem Zemanovými. Dále v této době tvořili své první snímky Břetislav Pojar, Jiří Brdečka, Stanislav Látal, Eduard Hofman a další.

Jak již bylo řečeno, kniha je určena především odborníkům, kterým může být neocenitelnou pomůckou, ale nabízí mnohé i pro nadšence. V knize můžeme nalézt barevné fotosky a tak i čtenář neznalý filmů si může udělat obrázek nejenom o jejich obsahu, ale i o jejich výtvarné podobě. Popisy filmů obsahují vše potřebné pro výzkum včetně bibliografie a původní délky snímku, bohužel pouze v metrech. Čtenář si může udělat jasný obrázek, pokud klikne na níže umístěný obrázek. Samozřejmostí je velká řada rejstříků (českých, anglických, německých a slovenských distribučních názvů, rejstřík chronologický jmenný i rejstřík výrobců).

Na přiložených DVD jsou v digitalizované, nicméně nevyčištěné podobě ke zhlédnutí dochované snímky. Kniha vychází ve třech verzích: verze bez DVD, s jedním DVD toho nejlepšího, kterou jsme bohužel nedostali k posouzení, a třemi DVD, na kterých lze nalézt dohromady 410 minut záznamu, 76 filmů (seznam filmů můžete nalézt zde). Nepříjemné je, že katalog není propojen s DVD a čtenář se v něm nedočte, zda je film vůbec na DVD je a pokud ano, tak na kterém.

Český animovaný film I. 1920-1945 je důležitým vydavatelským počinem, který díky svému profesionálnímu zpracování a DVD zjednoduší badání a nabídne nové možnosti výzkumu u nás i v zahraničí. Díky přiloženým fotoským, krátkému úvodu o historickém vývoji počátků animovaného filmu u nás a především vydáním verze s jedním DVD toho nejlepšího nabízí také něco neodborné veřejnosti – fanouškům animovaného filmu.)

Matouš Svěrák

1.) http://www.nfa.cz/katalog-cesky-animovany-film.html

 

 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 14. 3. 2013 ve 19.59 a zařazen do kategorie Literatura ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.