Domů » Aktuálně

Trailer: The Canyons

V posledních letech narůstá počet filmů, které svými náměty a zpracováním reflektují (různými způsoby) němou éru kinematografie, klasický zvukový film, popřípadě dekádu po druhé světové válce. Po The Artist (2011), Hugovi a jeho velkém objevu (2011) či Sněhurce: Jiný příběh (2012 – recenze zde) přichází další retro film:The Canyons (2013). Režie se chopil veterán Paul Schrader, jenž je zodpovědný za scénáře k několika Scorseseho filmům, k nimž mimo jiné patří Taxikář (1976), Zuřící býk (1980) a Poslední pokušení Krista (1988). Je podepsaný rovněž pod Posedlostí (1976) Briana De Palmy. Spolupracoval se Spielbergem na Setkáních třetího druhu (1977), George Lucas a Francis F. Coppola zase zaštítili jeho životopisný film Mishima: A Life in Four Chapters (1985). K dalším proslulejším dílům Paula Schradera patří thriller Americký gigolo (1980), remake stejnojmenného béčkového hororu Kočičí lidé ze 40. let (1985), sequel Vymítače (1973) v podobě Pod nadvládou zla (2005) nebo psychologické drama Utrpení (1997).

Děj filmu The Canyons má parafrázovat noirová díla čtyřicátých až padesátých let a je zasazen do prostředí Los Angeles, kde Schraderovými slovy: „Hezké postavy dělají špatné věci v krásných prostorách“ (za scénářem stojí Bret E. Ellis, jenž napsal Americké psycho, 2000). Snímek ještě ani nevešel do distribuce a už má zaděláno na kontroverzní pověst. Mezi ony „hezké“ postavy se totiž neřadí pouze známý tvůrce Gus Van Sant v jedné z vedlejších rolí, ale základnu problematického milostného trojúhelníku filmu tvoří pornoherec James Deen a modelka, zpěvačka a herečka s diskutabilní pověstí – Lindsay Lohan. Proto při snaze dozvědět se něco o filmu očekávaně spíše narážíme na bulvární zkazky z natáčení. Diskutabilní reakce vyvolávají i uveřejněné materiály k The Canyons. Ačkoli bude dílo uváděno v barevném podání, většina zpřístupněných trailerů je vyhotovena černobíle. Videa tak podbízivě evokují temné spektrum nihilistických kriminálek z dob více jak šedesát let nazpět. Zároveň ale svou apelativní estetikou mají blízko nejen k béčkovým filmům z období padesátých let, nýbrž i exploatační kinematografii let šedesátých. Lascivní atrakční postoj dotvrzuje také příběh, zdůrazňující zkažené atributy mládí, sexu, přitažlivosti, a násilí. Béčkovému rázu The Canyons nepřispívá ani nízký rozpočet v přepočtu cirka 5 000 000 korun, navíc z části zafinancovaný veřejným sektorem skrze kickstarter.com. Aktuálně byl film odmítnut festivalem Sundance, což by se ještě dalo pochopit; do programové nabídky jej ale nechtěl zařadit ani jinak v mnoha ohledech barvitý festival SXSW (South by Southwest), známý pro svůj multižánrový charakter. Možná nás The Canyons překvapí a bude se jednat o drzou a v neposlední řadě zábavnou pózu (ostatně provokatéru Gasparu Noému se prý líbil), prozatím však vše nahrává do karet jeho rozkolísaným kvalitám. Snad bude alespoň natolik špatný, že bude pro milovníky odpadních děl vlastně obdařen jistým kouzlem campového zadostiučinění.

 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 2. 2013 ve 17.40 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.