Domů » Festivaly

La Película – Tango, Sněhurka krotící býky i španělská ekonomická krize

Kino Světozor a posléze i další sály v Brně, Ostravě a v Hradci Králové opět nabízí zaručený recept, jak vyzrát na pošmourné únorové dny a noci. Zapomeňte na lezavý chlad a těžké mraky díky přehlídce španělských filmů La Película, která ve dnech 19. – 28. 2. rozproudí krev ve vašich žilách žhavým jižanským sluncem, vřelým temperamentem a letos i spalující vášní argentinského tanga.

Dramaturgie festivalu tento rok připravila ucelený výběr zahrnující nejen filmy s již dosaženým diváckým úspěchem, ale i počiny s uznáním kritiky a dokumentární filmy reflektující aktuální témata daného regionu. V programu nechybí ani nejnovější snímky iberoamerické produkce.

Hlavním lákadlem již osmého ročníku přehlídky je tematická sekce Tango Argentino, připravena ve spolupráci s významným muzeem tanga Museo Casa Carlos Gardel. Diváci budou moci zhlédnout tragikomický snímek Bar El Chino Daniela Buraka, jehož středobodem je natáčení dokumentárního filmu o stejnojmenném baru spjatém se vznikem argentinského tanga. Zachycení tohoto neopakovatelného místa svede dohromady filmaře středního věku a mladou střihačku, vyvolá lekci lásky a dá vzpomenout na ekonomický chaos, který zachvátil Argentinu na počátku nového milénia.

Zajímavým objevem pro českého diváka v této sekci jistě bude celovečerní dokumentární fikce exilové režisérky Jany Bokové Moje tango, natočená roku 1985 v Buenos Aires. Syrově až hypnoticky zachycuje tehdejší život barů a tančíren, věnuje se historickému a sociálnímu pozadí tohoto tance, jenž v době vzniku filmu zdaleka nebyl společensky uznáván. Film nabízí výjimečnou konstelaci zpěváků, tanečníků a hudebníků a jeho hodnotu stvrzuje i skutečnost, že Eric Clapton po jeho zhlédnutí požádal Janu Bokovou o spolupráci, z níž vzešel nejen videoklip, ale i celovečerní film týkající se jeho osoby.

Jakýmsi časovým protipólem v náhledu na tradiční tanec je argentinský dokumentární film režisérky Mercedes Maríe Guevarové Tango, zvláštní obrat z roku 2004. V něm vystupuje mladá generace skladatelů, hudebníků a tanečníků, kteří popisují vztah k tomuto hudebnímu žánru. Pohybují se na rozhraní mezi tradičním a moderním tangem, podílí se na redefinici a nové tváři tohoto žánru, v níž tradiční obleky a rekvizity střídají džíny a tenisky.

Čtvrtým a posledním snímkem v této sekci je dokument Poslední harmonika z roku 2006 (režie: Alejandro Saderman) vyprávějící příběh mladé harmonikářky hrající v dopravních prostředcích, jež se účastní konkursu, a noří se tak do světa současného tanga a každodenní reality lidí, kteří tímto tancem a hudbou doslova žijí.

Letošní ročník přehlídky ovšem nabízí alternativu i pro milovníky jiného tance – flamenca. Ve zvláštním uvedení bude promítán záznam představení Flamenco Hoy de Carlos Saura, který byl natočen roku 2011. Slavný režisér vytvořil úchvatné a energií nabyté představení, v němž se sešlo dvacet nejtalentovanějších španělských umělců nové generace podporovaných mistrovskou choreografií Rafaela Esteveze a Naniho Panose. Záznam mezinárodně úspěšného projektu byl natočen i ve 3D verzi, ještě zvyšující intenzitu zážitku, v pražském Světozoru však bude promítán dvojrozměrně.

V sekci nových španělských filmů dominuje především distribuční premiéra snímku Sněhurka: Jiný příběh (režie: Pablo Berger, recenze zde), další z variací na klasickou pohádku, která tentokrát navazuje na současnou vlnu němých filmů napodobujících filmový styl dvacátých let. Navíc příběh obohacuje o typicky španělské prvky koridy, slunné Andalusie a velkých vášní. Nejlepší reklamou pro film je velkolepý úspěch u španělských filmových akademiků, jenž se dá vyčíslit 18 nominacemi na ceny Goya i zvolením filmu za španělského účastníka Oscarového klání.

Další snímky dokazují široký rozptyl letošní nabídky. Škála se pohybuje od klasické komedie založené na skutečném příběhu rodiny Pelayů a jejího legendárního tažení po světových casinech s formulí, jak pokořit ruletu (Bláznivá výhra, režie: Eduard Cortés), přes dramaticky vděčné epizody z novodobé španělské historie (snímek Pomerančový med významného baskického režiséra Imanola Uribeho, vracející se v podobě melodramatu k politickým procesům padesátých let, či thriller Sněžné ticho Gerarda Herrera z prostředí tzv. Modrých divizí, frankistických jednotek, které na sovětské frontě druhé světové války bojovaly po boku Němců) po hororovou fantazii Zvířata (režie: Marçal Forès), jež skrze motiv živého plyšového medvěda vypovídá o temných odstínech dětství a počínající erotické touhy. Na programu je i dvojice snímků reagující na dopady současné ekonomické krize na životy jednotlivců – Carmina (režie: Paco León) k tématu přistupuje formou černohumorné grotesky v polodokumentární formě, Svět patří nám (režie: Alfonso Sánchez) má blíže ke crazy komedii s vděčným motivem zkomplikovaného bankovního přepadení.

Z latinskoamerické produkce přehlídka nabídne film mexického režiséra Carlose Reygadase (jeho drama Tiché světlo bylo uvedeno na Febiofestu) Post tenebras lux, v němž tvůrce až vizionářsky a v dotecích s univerzálními tématy vypráví příběh rodiny stěhující se z města na venkov, který neslibuje vytouženou idylu. V argentinské koprodukci vznikl snímek Přepadení (režie: Eduard Cortés), v němž opět ožívá doba frankismu 50. let i motiv loupeže – středobodem snímku je dvojice tajných agentů, která má získat zpět šperky Perónovy manželky Evity, uložené v madridském klenotnictví. Snímek však skutečnou událost volně rozvíjí v odlehčené formě, která nemá daleko k osobitému humoru Luise Garcíi Berlangy.

Přehlídka bude probíhat v pražském kině Světozor (19. – 24. 2.), v brněnském kině Lucerna a v ostravském Minikině (25. – 27. 2.), nově i v Bio Central v Hradci Králové (26. – 28. 2.). Pořadatelem akce je Velvyslanectví Španělska, Institut Cervantes a kino Světozor, na jehož stránkách také naleznete veškeré další informace:

Odkaz: http://www.kinosvetozor.cz/cz/cykly-festivaly/70/La-Pelicula/277/2013/vseoakci.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 2. 2013 ve 10.27 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.