Domů » Festivaly

Berlinale 2013: Kdo sebral medvěda?

Porota filmového festivalu v Berlíně rozdala včera hlavní ceny. Zlatý medvěd pro nejlepší soutěžní film míří do Rumunska díky psychologickému portrétu silné ženy ve filmu Pozitia copilului (Child’s Pose) režiséra Calina Petera Netzera. Snímek o otázce viny a trestu vypráví příběh matky, jež se rozhodne vydobýt osudový boj za svého dospělého syna, kterému hrozí vězení. Dominantní ženu zahrála herečka Luminita Gheorghiu, která se objevila v dalších rumunských filmech jako Na druhé straně kopců (2012) , Aurora (2010) nebo 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (2007). Režisér snímku uspěl již na mnoha festivalech se svým celovečerním debutem Maria (2003). Rumunský snímek tedy smetl ze soutěžní listiny soupeře, mezi nimiž byly filmy z rukou etablovaných režisérů jako PARADIES: Hoffnung (Urlich Seidl), Promised Land (Gus Van Sant) či Side Effects (Steven Soderbergh).

Další oceněné filmy:

Epizoda u zivotu beraca zeljeza: balkánské drama Danise Tanoviće ze života Romů  posbíralo Velkou cenu poroty a cenu za herecký výkon. Režisérův předchozí snímek Cirkus Columbia byl uveden loni na festivalu Febiofest.

Gloria (Sebastián Lelio): za ženský herecký výkon byla oceněna Paulina García in Gloria.

Pardé režisérského dua Kamboziya Partovi a Jafar Panahi získal cenu za scénář.

Prince Avalanche: režisér snímku David Gordon Green zvítězil v kategorii nejlepší režie.

divácká cena:

The Act of Killing (Joshua Oppenheimer): dokument, který rekonstruuje události indonéského vojenského převratu roku 1965. Aktéři reálného činu si až během filmové rekonstrukce, ve níž si zahráli, uvědomili hrůznost svých dávných činů.

The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen): Staré dobré časy americké country hudby na pozadí romantického příběhu osudové lásky v jedné kapele.

Další ocenění a podrobnosti o vítězných filmech: Berlinale.de

Foto: © Berlinale

Adéla Mrázová

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 17. 2. 2013 ve 15.36 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.