Domů » Festivaly

15. Festival francouzského filmu: Le goût du cinema français

Nevíte, jak správně okořenit stále chladnější podzimní dny? Od 22. do 28. listopadu budete mít opět možnost inspirovat se chutí francouzských specialit, jež budou připravovány v pražských, brněnských a budějovických kinosálech. Po celý týden se budou podávat vybrané filmové pochoutky z francouzské produkce, které do českých kin přiváží 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Lístky jsou již v prodeji a stejně jako každý rok mizí z pokladen velmi rychle. A z čeho že se bude skládat menu letošního ročníku?

Unikátní výběr filmů nabídne přehlídka tvorby Alaina Resnaise, jednoho z předních francouzských režisérů, který debutoval v padesátých letech společně s generací Francouzské nové vlny. Resnais tento rok oslavil devadesáté narozeniny a ke svému životnímu jubileu si nadělil svůj – podle jeho slov již zcela poslední – film Ještě jste nic neviděli, který byl tento rok uveden v hlavní soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Tento film je spolu s dalšími sedmi celovečerními a třemi krátkometrážními filmy součástí festivalové sekce Pocta Alainu Resnaisovi. Na festivalu bude uveden Můj strýček z Ameriky, který je považován za jeden z jeho nejlepších filmů, ale také filmy z Resnaisovy rané tvorby, jako Hirošima, má láska, jeho první celovečerní film, který byl díky svému originálnímu zpracování oceněn kritiky v Cannes v roce 1959, a dále filmy Loni v Marienbadu a Muriel, tedy snímky, které zásadně ovlivnily vývoj uměleckého filmu a tvoří základ evropské filmové moderny.

Festival bude zahájen v pražské Lucerně zvláštním uvedením filmu Thérèse Desqueyroux režiséra Clauda Millera, který při jeho dokončování letos v dubnu podlehl dlouhodobé nemoci. S tvorbou Clauda Millera jsme měli možnost se na Festivalu francouzského filmu blíže seznámit v roce 2007, kdy režisér představil svůj snímek Tajemství. Při této příležitosti vedl Miller masterclass na pražské FAMU, v níž představil svou metodu práce a současně i situaci francouzské kinematografie českým i zahraničním filmovým studentům. Thérèse Desqueyroux je historické drama, natočené podle románu Francoise Mauriaka, v němž exceluje Audrey Tautou v roli mladé svobodomyslné Thérèse, která vzdoruje zvykům a konvencím své doby i úzkoprsým názorům svého muže (Gilles Lellouche). Po uvedení na Festivalu francouzského filmu (kromě slavnostního zahájení bude film promítán ještě 26.11. od 20:30 v kině Světozor) půjde Thérèse Desqueyroux na konci listopadu do  české distribuce.

Hlavní program festivalu je tento rok sestaven z deseti filmů,  jež poběží díky spolupráci s  filmovými distributory na Festivalu francouzského filmu v české předpremiéře. Jedná se o divácky úspěšné filmy, které byly letos oceněny jak na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, tak Francouzskou filmovou akademií. Spolupráce s distributory se nepromítla pouze do programu, ale také do vizuální prezentace festivalu. Propagační materiály nám namísto tradičního „šnečího popcornu“ představují střídmě zpracované fotografie z šesti předpremiérových filmů.

Jedním z nejočekávanějších titulů festivalu je nový film režiséra Michaela Hanekeho Láska, který získal Zlatou palmu v Cannes a bude zastupovat rakouskou kinematografii na Oscarech 2013. Intimní drama manželského páru profesorů hudby, které ztvárnili slavní herci, známí především z období Francouzské nové vlny, Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Riva, bylo českým divákům představeno na karlovarském festivalu, kde Láska nadchla festivalové diváky i kritiky. Do českých kin bude film uveden až v únoru 2013, a tak Festival francouzského filmu nabízí jedinečnou příležitost vidět Lásku ve velkém předstihu.

V sekci předpremiér se tento rok objeví hned několik filmů, jejichž společným tématem bude právě jídlo, a to v nejrůznějších podobách. Prvním z nich je komedie Oui, šéfe, ve které se představí Jean Reno jako slavný šéfkuchař, který hledá způsob, jak obnovit kouzlo svého kulinářského umění. Film Z prezidentské kuchyně, který diváky zavede do kuchyně prezidenta Francoise Miterranda, je založen na skutečném příběhu Miterrandovy osobní kuchařky. Netradiční příběh o pekařce v důchodu, která se stane drogovou dealerkou, přinese sociální komedie Hašišbába. Do role pekařky byla obsazena slavná francouzská herečka Bernadette Lafont,  kterou proslavily filmy Clauda Chabrola či Francoise Truffauta. Také název nového filmu tvůrců úspěšného animovaného filmu Persepolis Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda Kuře na švestkách voní po jídle, ačkoliv jde především o příběh obrovské lásky, který nás zavede do Tehránu v roce 1958. Jedná se o hranou adaptaci stejnojmenného komiksu, ve kterém jeden z nejslavnějších hudebníků své doby ztratí spolu s milovanými houslemi i chuť žít. Až při zoufalém čekání na smrt houslista pochopí složitost světa a záhady lidské duše a zjistí, že tím nejdůležitějším pro jeho hudební tvorbu byla právě láska.

Dalším pozoruhodným dílem, které bude uvedeno na festivalu v předpremiéře, je film Proti větru režiséra Jalila LespertaJedná se o adaptaci stejnojmenného románu francouzského spisovatele Oliviera Adama, který za svá díla získal mnoho literárních ocenění. Před časem se Olivier Adam podílel na scénáři  filmu Welcome režiséra Philipa Lioretakterý byl divácky mimořádně úspěšný a v roce 2010 získal devět nominací na Césara a posbíral řadu ocenění na filmových festivalech po celém světě. Proti větru je citlivým a do jisté míry tajemným příběhem otce a jeho dvou dětí, kterým z ničeho nic zmizí milovaná žena a maminka. Žena, kterou hraje Audrey Tautou, odejde bez rozloučení a nezanechá po sobě žádné stopy. Život rodiny však musí jít dál a je potřeba, aby se s nečekanou situací každý vyrovnal po svém.

Pro milovníky současných francouzských komedií  je  v sekci předpremiér připraven film Co kdybychom žili společně? v hlavni roli s Pierre Richardem, Guy Bedosem, Geraldine Chaplinovou a Jane Fonda. Herecké hvězdy hrají stárnoucí celoživotní přátele, kteří se rozhodnou vzepřít se vidině bydlení v  domově důchodců a začnou vést společný život v komunitě. Dalším z filmů, který bude v této sekci uveden, je Paříž-Manhattan režisérky Sophie Lellouche, která je, stejně jako hlavní představitelka filmu, velkou obdivovatelkou Woodyho Allena. Film je plný citací, podobného humoru a odkazů na Allenovy filmy, v jejichž světě našla režisérka inspiraci. V neposlední řadě bude v předpremiéře představeno drama režiséra Pierra Schoellera Ministr, které se odehrává v prostředí vysoké francouzské politiky. Schoeller získal za tento film nejen ocenění FIPRESCI v Cannes, ale také několik Césarů.

Další velmi zajímavou festivalovou sekcí bude „mini-přehlídka“ tvorby Leose Caraxe, jež byla připravena ve spolupráci s distribuční společností Aerofilms, která Caraxův poslední snímek Holy Motors uvede do distribuce ihned po skončení festivalu. V rámci sekce 3x Leos Carax budou kromě Holy Motors uvedeny další dva filmy, které jsou českým divákům známy pouze z filmových přehlídek a z klubového vysílání České televize – Zlá krev a Milenci z Pont-Neuf. Všechny tři vybrané filmy vznikly ve spolupráci režiséra s hercem Denisem Levantem.

V již pravidelné soutěžní sekci Festivalu francouzského filmu se představí filmy vybrané českými kritiky. Tyto filmy se utkají o Cenu diváků, která se uděluje na základě diváckého hlasování. Výběr je složen z filmů, které dosud nebyly zakoupeny do české filmové distribuce. Letos to je těchto sedm filmů:  Deník francouzského reportéra (Darina Křivánková, Instinkt), Kdybych nevyhrál Zlatou palmu v Cannes (Vojtěch Rynda, Týden), Jméno (Tomáš Pilát, Český rozhlas 3-Vltava), Láska trvá tři roky (Jan Šmíd, Český rozhlas 1-Radiožurnál), U nich doma (Mirka Spáčilová, MF Dnes), Ve spěchu (Magdalena Hrozínková, Český rozhlas – Radio Praha) a již zmíněný film Alaina Resnaise Ještě jste nic neviděli (Eva Zaoralová, MFF Karlovy Vary).

Pro letošní ročník byla ve spolupráci s FAMU vytvořena zcela nová sekce FAMU v CannesDivákům budou v rámci festivalu představeny filmy studentů pražské FAMU, které porotci MFF v Cannes vybrali do sekce Cinéfondation. Přehlídka připomene nejen film Zuzany Špidlové Bába, zatím jediný český studentský film oceněný v Cannes (2009), ale také další snímky, které tvorbu studentů FAMU v Cannes v posledních letech prezentovaly – film Tambylles Michala Hogenhauera, krátké animované filmyTramvaj Michaely Pavlátové a NAUS Lukáše Glasera a film Cagey Tigers studenta režie, který vystupuje pod uměleckým jménem Aramisova.

Součástí festivalu bude i Večer krátkých filmů, který již pravidelně představuje snímky mladých talentovaných francouzských tvůrců uváděných na světových filmových festivalech. Divákům bude nabídnuta možnost podívat se i na zaručené Filmové hity (ve stejnojmenné sekci),  tedy na nejlepší distribuční tituly roku 2012. Vedle filmů Nedotknutelní, The Artist, Obchod pro sebevrahy, Bůh masakru, Kluk na kole nebo dalšího filmu ze série dobrodružství Asterixe a Obelixe se objeví i jedna filmová lahůdka, jejíž premiéra se odehrála před více než stoletím. Překvapením, které si pořadatelé festivalu připravili pro pražské diváky, je film jednoho z nejvýznamnějších tvůrců  období počátků kinematografie Georgese Méliése – Cesta na měsíc. Tento film bude uveden 25. listopadu v kině Světozor spolu s dokumentem Podivuhodná cesta vyprávějícím o dobrodružství, které se skrývá za náročným restaurováním unikátní barevné kopie tohoto filmu.

A jaké hosty bude možné v rámci Festivalu francouzského filmu potkat v kinech? Předpremiéra filmu Ministr bude v Praze uvedena režisérem, scénáristou a hercem Pierrem Schoellerem, a to v pátek 23.listopadu od 18:30 v kině Světozor. Tentýž den, od 21:00, proběhne ve Světozoru předpremiéra komedie Oui, šéfe za osobní účasti režiséra Daniela Cohena a promítání snímku Co kdybychom žili společně? uvede  režisér Stephan Rebelin v kině Lucerna následující den,  24. listopadu od 18:30. Dalšími hosty festivalu budou režiséři Renaud Cohen (Kdybych nevyhrál Zlatou Palmu v Cannes), Sophie Babluani (Co ti můžu přát před bojem?) a Lewis-Martin Souci (Prodám mluvícího psa, cena 10 euro).

Menu 15. ročníku Festivalu francouzského filmu je opravdu pestré, a tak každého návštěvníka čeká nad programem festivalu nelehké rozhodování. Naštěstí je program k dispozici i v tištěné podobě na pokladnách všech partnerských kin (v Praze  Světozor, Lucerna, Kino 35 a multikino CineStar Anděl, v Brně v kino Art a v Českých Budějovicích kino Kotva), a tak můžete nabídkou listovat dle libosti, ať jste kdekoliv. Věřím, že vybrané francouzské speciality si opravdu vychutnáte!

Bon apétit!

(Aktuální informace o festivalovém dění, program a anotace všech filmů najdete na oficiálních internetových stránkách http://www.festivalff.cz/. )

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 11. 2012 ve 15.40 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.