Domů » Aktuálně

Hořící keř: televizní triptych Agnieszky Holland a Štěpána Hulíka

Tento týden má v českých kinech premiéru film V temnotě Agnieszky Holland, která je zároveň režisérkou třídílného dramatu Hořící keř. Jeden z nejnákladnějších projektů evropské HBO se vrací do období protestů proti sovětské okupaci, potlačování svobody a pasivního přístupu veřejnosti, jenž vyvrcholil činem Jana Palacha. Následky jeho oběti, zachycení proměny československé společnosti a atmosféry začínající normalizace tvoří tématické pilíře třídílného televizního dramatu podle scénáře absolventa pražské FAMU Štěpána Hulíka. Scénárista na Palachův příběh nahlíží z jiného úhlu a to skrz ústřední postavu právničky Dagmar Burešové, která se Palachovo jméno snaží očistit. Série se tedy nezabývá událostmi před aktem sebeobětování ani tím, co konkrétně mladého studenta k činu vedlo, ale pozornost je cíleně zaměřená na události, které čin odstartoval. Film připomíná i dění ve studentských kruzích a kolaborantské aktivity příslušníků StB, již se Palachův odkaz snažili vymazat z národního povědomí.

Přizvat k celému projektu Agnieszku Holland lze považovat za výbornou volbu už jen z důvodu, že ona sama studovala v šedesátých letech v Praze, což jí umožnilo do příběhu vnést své vlastní zkušenosti. Polská režisérka, která při nedávné návštěvě Prahy poskytla řadu rozhovorů, se zmínila i o důležitosti hereckého castingu pro její projekty. Hořící keř je obsazen nejenom hvězdně (Ivana Uhlířová, Alois Švehlík, David Novotný, Igor Bareš, Miroslav Krobot, Stanislav Zindulka, Ivan Trojan, Vojtěch Kotek a řada dalších elitních českých a slovenských herců), ale především herci, kteří nejsou příliš v českých filmech vidět, přitom o kvalitě jejich herectví není pochyb, zvlášť přihlédneme-li k jejich výkonům v divadelních inscenacích.

K televiznímu triptychu, který bude mít premiéru 27. ledna na HBO, se váže i „internetový projekt“ (vernyzustanu.cz), jenž obsahuje unikátní rozhovory s pamětníky. Internetová stránka byla spuštěna 17. listopadu, v den výročí sametové revoluce. K již publikovaným rozhovorům postupně přibudou svědectví osobností, jako jsou Madeleine Albright, Kamila Moučková, Jiří Stránský, Olbram Zoubek, Dana Němcová, Ivan M. Havel, Vlasta Chramostová, Stanislav Milota či Věra Čáslavská.

zdroj: tisková zpráva HBO Europe

Adéla Mrázová 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 11. 2012 ve 14.36 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.