Domů » Aktuálně, Festivaly

LFŠ 2012: Cousins místo Homéra

Nedílnou součástí Letní filmové školy v Uherském Hradišti (21 – 28.7), jak již z pojmenování festivalu vyplývá, vždycky byla, je a bude filmová výchova. Festival si dává záležet na bohatém odborném programu. Kromě snahy o podnětné úvody k filmovým představením se návštěvníci festivalu mohou dočkat setkání s pozvanými tvůrci a debatovat s nimi na jejich master-class. Letošní Lekce filmu budou mít v rukách maďarský režisér István Szabó, íránský filmař Abbás Kiarostamí, maďarský talent Benedek Fliegauf, srílanský režisér Vimukthi Jayasundara, maďarský animátor Marcell Jankovics a český herec Ondřej Vetchý. Dále mohou návštěvníci festivalu přijít po chuti filmovému vzdělání na přednáškách, besedách a diskuzích s odborníky, případně na seminářích a workshopech. Vedle přednášek týkajících se tématických cyklů filmového programu, bude letos k vidění a poslechu například také výstup Pavla Rajčana o filmových plakátech nebo zahraničního hosta Thomase Ingeho, jehož přednáška se zabývá kontroverzním filmem Píseň Jihu (Song of the South, 1946) Walta Disneyho.

 

Komu není v červencovém parnu podobný typ trávení času na filmovém festivalu po chuti a odborný program mu zavání školními lavicemi, možná soustředí svou pozornost jinam. Kompromisem mezi zábavou a poučením by mohlo být promítání patnáctidílného opusu Příběh filmu: Odysea (The Story of Film: An Odyssey, 2011). Jednotlivé díly dokumentárního cyklu severoirského režiséra a spisovatele Marka Cousinse spolu s lektorskými úvody vybraných odborníků budou na programu každý den festivalu a to i s reprízou.

 

Snímek nabízející populárněnaučnou pouť napříč stoletou historií filmu již procestoval několik mezinárodních festivalů (Toronto, Berlinale) a byl promítnut také v newyorském Muzeu moderního umění. Čeští diváci se s touto pojízdnou festivalovou filmovou učebnicí mohli setkat již začátkem prázdnin na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Filmový cyklus vznikl na motivy knihy Marka Cousinse The Story of Film (2004) a podle autorových slov chce vyjádřit především dlouhé díky filmu. Na první projekci v českém prostředí dorazil i sám režisér, který kromě časově obsáhlého dokumentu předvedl varskému publiku také tři metry dlouhý papírový plán střihu sebraných materiálů, jehož zpracování trvalo dva roky. Celková práce na filmu zabrala dlouhých šest let. Další možnost přesvědčit se, zda-li se režisérova snaha vyplatila, budete mít již v sobotu 21. 7. na LFŠ (Reduta 2, 17:30), kdy proběhne promítání první z patnácti epizod. Zdá se, že by se tento dokumentární počin svou povahou mohl vhodně doplňovat s dlouholetým zaměřením festivalu a jistě bude pro mnohé filmové nadšence výzvou.

 Autorka textu: Štěpánka Součková

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 7. 2012 ve 20.33 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.