Domů » Festivaly

Cannes 2012: Haneke si po třech letech opět odváží Zlatou palmu

V roce 2009 si rakouský režisér Michael Haneke odvezl z Cannes Zlatou palmu za svou asketickou černobílou Bílou stuhu. Nyní po třech letech své vítězství zopakoval filmem Amour (Láska), jež vypráví o vztahu dvou učitelů hudby v důchodu Georgese a Anne, které ztvárnily dvě hvězdy francouzského filmu Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Riva. Role jejich dcery, rovněž muzikantky, se zhostila Isabelle Huppertová, kterou jsme mohli vidět již v Hanekeho Pianistce.

Na svůj úspěch z roku z roku 2007, kdy jeho film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny získal Zlatou palmu, dokázal navázat také rumunský režisér Cristian Mungiu, který si z Cannes odváží cenu za scénář a dvě ceny pro herečky za film Dupa dealuri (Beyond the Hills, Za horami). V tomto filmu líčí příběh lásky dvou dívek Voichity a Aliny za zdmi rumunského ortodoxního kláštera.

Svou cenu letos porota v čele s Nannim Morettim udělila známému britskému režisérovi Kenu Loachovi za tragikomedii z prostředí skotské palírny whisky The Angels’ Share, kterou budeme moci od 26.7. vidět i v našich kinech.

Cenu za režii získal Carlos Reygadas (Souboj s nebem) za meditativní snímek z prostředí mexického venkova Post Tenebras Lux, přestože na něj při projekci údajně řada novinářů bučela.

S prázdnou z Cannes neodjede ani italský režisér Matteo Garrone, který si za svůj film Reality odváží druhou nejvýznamější Velkou cenu poroty. Reality se stejně jako jeho Gomora, která byla v roce 2008 též oceněna Velkou cenou poroty, odehrává v Neapoli, tentokrát však nejde o syrové drama, nýbrž o hořkosladkou satiru. Film vypráví o obchodníkovi s rybami Lucianovi, který si spolu se svou manželkou Marií přivydělává drobnými podvody. Jednoho dne se však přihlásí do italské verze soutěže Big Brother a jeho život se dočista změní.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si vysloužil Dán Mads Mikkelsen, který zazářil ve filmu Thomase Vinterberga Jagten (The Hunt, Hon). Ztvárnil v něm roli Lucase, který se sice dokázal vyrovnat s náročným rozvodem, ale čeká ho mnohem náročnější zkouška, když je v malé venkovské komunitě obviněn ze zločinu, který nespáchal.

Naopak není bez zajímavosti, že žádnému ze šesti amerických filmů v soutěži (Lawless, Mud, Cosmopolis, The Paperboy, Killing Them Softly, Moonrise Kingdom) se nepodařilo navázat na loňský triumf Terrence Malicka a američtí tvůrci tak letos odjíždějí s prázdnou.

PŘEHLED OCENĚNÍ V HLAVNÍ SOUTĚŽI:

ZLATÁ PALMA
Amour (Love), Michael Haneke

VELKÁ CENA POROTY
Reality, Matteo Garrone

CENA ZA NEJLEPŠÍ REŽII
Carlos Reygadas za Post Tenebras Lux

CENA ZA NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Cristian Mungiu za Dupa Dealuri (Beyond the Hills)

CENA ZA NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Mads Mikkelsen za Jagten (The Hunt)

CENA ZA NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Cristina Flutur a Cosmina Stratan za Dupa Dealuri (Beyond the Hills)

CENA POROTY
The Angels’ Share, Ken Loach

ZLATÁ PALMA ZA NEJLEPŠÍ KRÁTKÝ FILM
Sessiz-be Deng (SILENT), L. Rezan Yesilbas

Kompletní přehled ocenění naleznete zde.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 5. 2012 ve 21.41 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.