Domů » Festivaly

Představeno prvních pět soutěžních snímků MFF Rotterdam

41. ročník MFF Rotterdam proběhne sice až mezi 25. lednem a 5. únorem 2012, již dnes však bylo odtajněno prvních pět účastníků hlavní soutěžní sekce. Přijímány jsou pouze debuty či druhé snímky režisérů, cenu Zlatého tygra získají, tak jako každoročně, tři nejlepší. Počet filmů v soutěži se pohybuje okolo patnácti, loni soutěžilo čtrnáct děl. Uvedení ve světové premiéře není podmínkou, neboť rotterdamská přehlídka nepatří do prestižní ale zároveň svazující kategorie A. U dvou filmů přikládáme ochutnávku v podobě traileru.

Jidan he shitou (Egg and Stone, Čína 2012, rež. Huan Ji, světová premiéra)

Huang Ji natočila svůj celovečerní debut s neherci. Tak jako mnoho dalších Číňanů i čtrnáctiletá hlavní hrdinka žije u příbuzných. Její rodiče  pracují ve velkoměstě, přátel má málo, od lidí se distancuje.

 

Z daleka widok jest piekny (It Looks Pretty From a Distance, Polsko/USA 2011, rež. Anka Sasnal/Wilhelm Sasnal)

Paweł by chtěl bydlet s přítelkyní, jeho matka mu však brání. Přítelkyně zase žije v trpkém očekávání budoucnosti, kdy otcova skrovná pozůstalost připadne sobeckému bratrovi. Zmítán emocemi se mladý pár snaží vyrovnat se s těžkým životem na polském venkově. Režiséry málomluvného melodramatu jsou proslulí polští výtvarníci.

Guila de Ren (Return to Burma, Barma/Tchaj-wan, rež.Midi Z)

Stejně jako u Jidan he shitou i v Guila de Ren jsou představiteli rolí neherci. Autentický portrét každodenního života v zapadlé asijské zemi ukazuje zdánlivě beznadějnou snahu obyvatel opustit chudobu a utéct do zahraničí.

Sudoeste (Southwest, Brazílie 2011, rež. by Eduardo Nunes)

Eduardo Nunes natočil několik úspěšných krátkých filmů, tři z nich se objevily na minulých ročnících rotterdamského festivalu. Černobílý celovečerní debut se odehrává v ospalé vesničce na brazilském pobřeží. Dívka a žena, obě se jménem Clarice, prožívají svůj celý život v jednom jediném fantaskním až mysteriózním dni.

Mulgogi (A Fish, Jižní Korea 2011, rež. Park Hong-min)

Výroba historicky prvního 3D filmu soutěžícího o Zlatého tygra stála pouhých 100 tisíc euro. Mulgogi ypráví o absurdní cestě profesora vydávajícího se na jih hledat svou ženu. Ta jej opustila, aby se stala šamankou.

Zdroje: screendaily.com, filmfestivalrotterdam.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 22. 11. 2011 ve 23.42 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.