Domů » Aktuálně

Aktuálně: Ředitel Národního filmového archivu odvolán za podivných okolností

Jiří Besser a jeho první náměstek a prozatímní ředitel NFA František Mikeš

Vladimír Opěla byl za velice podezřelých okolností 11. listopadu odvolán současným ministrem kultury za TOP 9 a STAN z pozice ředitele NFA. Vše proběhlo bez tiskové zprávy a šest týdnů před koncem oficiálního funkčního období. O změně informoval poprvé portál lidovky.cz a to 18.11. Ze  strany NFA nedošlo k žádnému vyjádření, změnou prošla pouze kolonka ředitele na jejich internetových stránkách (podle některých zdrojů na žádost samotného Opěly). Funkci prozatímně zastává František Mikeš, 1. náměstek ministra kultury.

Oficiálním důvodem jeho odvolání je vysoký věk (Opělovi je 73 let, rozhodně je ale stále vitální a je potřeba zopakovat, že jeho funkční období mělo vypršet za cca měsíc a půl) a „jisté finanční pochybení, čímž nemá být řečeno, že by se snad obohatil ředitel Opěla“ – citace z iDnes.cz. Náměstek Mikeš, již zmíněný současný ředitel NFA, se vyjádřil v tom smyslu, že NFA čekají investiční úkoly, které „nemohou být zdržovány a je nutné zajistit jejich kontinuální průběh“ (Lidové noviny). Co to znamená? NFA plánuje stavbu nového depozitáře a sídla na Hradišťsku. Opěla se stavěl za to, aby proběhlo otevřené výběrové řízení tak, jak se v minulosti ministerstvo kultury zavázalo. Ministerstvo dnes už ale chce o zakázce v hodnotě okolo sto padesáti miliónu korun rozhodovat netransparentním a mnohkráte zneužitým losováním. To prý v zájmu „rychlosti“.

Vladimír Opěla je celosvětově uznávaným odborníkem, který několikrát stanul v nejvyšším vedení Mezinárodní federace filmových archivů (jako člen řídícího výběru a viceprezident) a během minulého režimu zachránil řadu trezorových filmů před likvidací jejich ukrytím. Do funkce byl pověřen roku 1992, v roce 2008 mu byla ministrem kultury udělena medaile Za zásluhy o české archivnictví. Kritiky se mu dostávalo kvůli jeho úporné snaze ochránit archivní sbírky a tím způsobené problematizaci možnosti dostat se k cennějším filmovým kopiím.

Nový ředitel vstoupí do funkce po skončení výběrového řízení 1. 12. 2012. Odborný filmový časopis „Iluminace chystá zvláštní dossier o práci odvolaného ředitele NFA Vladimíra Opěly. Vyžádali jsme si krátké a pokud možno objektivní reflexe Opělova přínosu od ředitelů světových archivů, kurátorů a funkcionářů FIAF. Cílem souboru je poukázat na Opělův význam pro mezinárodní filmové archivnictví, který české politické a kulturní elity mnohdy nedoceňují nebo o něm nevědí. Tato iniciativa byla zahájena bez vědomí Vladimíra Opěly.“zde.

Doporučujeme

3 komentářů

  • Robert Krejčí napsal:

    Za ještě podivnějších okolností jsem dnes na youtubu našel tohle video.

    http://www.youtube.com/watch?v=2tf3XhO3XpE

    Gus Van Sant dělá film s tim hercem ze Stmívání? Co to má bejt, nevíte?

  • Hubert Poul napsal:

    O tom se ještě příliš neví, ale mělo by jít o film, který vychází z jednoho novinového článku v New York Times (o co přesně jde se mi nepodařilo dopátrat). Každopádně Taylor Lautner nebude ve filmu jen hrát, ale bude ho i produkovat. Ostatně i ostatní dítka ze Stmívání se mohou pochlubit kolaboracemi se zajímavými režiséry. U Roberta Pattisona zmíním například jeho současnou spolupráci s Davidem Cronenbergem na Cosmopolisu, Kristen Stewart se zase brzy objeví ve filmové adaptaci Kerouacovy knihy Na cestě, kterou natáčí Walter Salles. Takže je možné, že nás ještě nakonec tato trojice třeba i mile překvapí :)

  • Robert Krejčí napsal:

    No uvidíme, co se z toho vyklube. Vůbec jsem nevěděl, že se připravuje Na cestě. Každopádně to video Gu Van Sant vypadá na leak nějakýho showreelu z natáčení… To ale dneska neni žádný překvapení.. haha

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 22. 11. 2011 ve 1.39 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.