Domů » Aktuálně

TV tip na neděli: Co se vlastně stalo

Tentokrát se volba TV tipu týdne ubírá po odlišné trajektorii než obvykle. Nevolíme film, který by podle našeho názoru byl v jakémkoliv měřítku nejlepší či nejzajímavější. Ba dokonce volíme film, který z mnoha diváckých úhlů pohledu ani nestojí za vidění. Doporučujeme jej především jako zástupce toho kouta americké kinematografie, ve kterém průměrný snímek opatřený falešnou pečetí nezávislosti a originality zároveň ukrývá subverzivní prvky, které shazují význam samotného díla, v němž jsou obsaženy. Implicitně pak mohou obžalovat i fungování filmového průmyslu jako takového. Ano, možná vám vytane na mysli slavný úvodník z Cahiers du Cinéma publikovaný roku 1969, jehož autory jsou Jean-Luis Comolli a Jean Narboni. Třídí filmová díla do několika kategorií, z nichž do jedné umisťují snímky na první pohled pevně ukotvené v převládajícím ideologickém řádu, mimoděk jej však popírající. Takové filmy se dají číst dvojznačně, narušují ideologii zevnitř, kritizují sami sebe ačkoliv to nebylo záměrem. V lehce posunutém smyslu můžeme podobně chápat i Co se vlastně stalo (What Just Happened, 2008).

Režisér a producent Barry Levinson, kterého nejvíce proslavily snímky Rain Man, Skandální odhalení, Spáči či Vrtěti psem, rozehrává komediálně laděný příběh ze zákulisí Hollywoodu. Vypravěčem a ústřední postavou je mocný producent Ben (Robert de Niro), který se zmítá mezi dvěma projekty. Spěšně dokončuje podivný (pseudo)intelektuální thriller Fiercely, který má otevírat festival v Cannes. Zároveň řeší obtíže spojené se zahájením natáčení nového projektu s Brucem Willisem v hlavní roli.

Scénář vychází z knihy producenta Arta Linsona, nemastný neslaný výsledek pak zaujme pokusem satiricky postihnout vybrané profese filmového průmyslu – všemocné producenty, mamonářské šéfy studií, poníženě úslužné agenty herců i hollywoodské stars samotné (Bruce Willis ztvárňuje sám sebe jako agresivního cholerika s dětinskými rozmary). Nicméně propracovanosti a aluzivní hravosti filmů jako Sunset Boulevard (rež. Billy Wilder, 1950) či Hráč (rež. Robert Altman, 1992) Levinsonova komedie zdaleka nedosahuje.

Na druhou stranu, a tím se stává divácky nesmírně pozoruhodným filmem, Co se vlastně stalo bezděky zrcadlí osud v sobě obsaženého fiktivního snímku Fiercely i další nešvary Hollywoodu, o nichž vypráví. Nepřesvědčivou dramatickou stavbu a otupěné satirického ostří přibrušuje Co se vlastně stalo obsazením hvězdného ansámblu (Robert de Niro, Bruce Willis, John Turturro, Sean Penn), zatímco z podobné praktiky si sám utahuje. Zadruhé Levinsonův film prodělal 20 milionů dolarů (rozpočet činil 25 milionů), podobně jako šéfka studia prorokuje tragickou finanční ztrátu Fiercely.  Po výlučně odmítavých reakcích diváků na zkušební předpremiéře musí být Fiercely ve spěchu přestříhán, aby mohl otevřít festival v Cannes. A podobně: Co se vlastně stalo selhává při pokusu prosadit se v roce 2008 na festival v Sundance, po přestříhání je ovšem zařazen jako zakončovací film do programu Cannes. Ve francouzském letovisku je sice přijet vřeleji než Fiercely,  v dlouhodobém horizontu propadá. Co se vlastně stalo tak nechtěně nahlíží a demaskuje samo sebe, odhaluje, že není břitkou satirou, ale fádním nepodělkem s mnoha nešvary filmů, ze kterých si utahuje. Jak trefné, jak kouzelné!

13.11.  Neděle  21:50 (ČT2) Co se vlastně stalo

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 12. 11. 2011 ve 22.30 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.