Domů » Festivaly

Nominace Gotham Independent Film Awards

Nominace Gotham Independent Film Awards každoročně zahajují období rekapitulování končícího roku a snahu dosud představenou tvorbu nějakým způsobem zhodnotit a poukázat na ty nejzajímavější snímky. V případě GIFA jde o výběr ze severoamerických nezávislých snímků, při jehož sestavování je kladen velký důraz na osobitost režisérské vize a dostatečnou distanci od objemných rozpočtů velkých studií. Ocenění pro nejlepší film je pak často také předznamenáním pro oscarovou nominaci, která má pro režiséry malých snímků a jejich následnou distribuci velký význam.

V letošním seznamu nominovaných snímků se nejčastěji objevuje snímek Alexandra Payna The Descendants (celkem tři nominace) o otci, který se po vážném úrazu své ženy a jejím následném upadnutí do kómatu snaží nalézt cestu ke svým dvěma dcerám. Stejný počet nominací má i snímek Martha Marcy May Marlene Seana Durkina o dívce, které se podaří uprchnout z uzavřené sekty fundamentálních věřících a pokouší se začít nový život u své jediné sestry. Tento snímek však překvapivě navzdory výborným reakcím a komentářům, jež ho obkloupují, mezi nominovanými na nejlepší snímek není. Místo něj o tuto cenu bude soupeřit minimalistický „western“ Meek’s Cutoff Kelly Reichardt o ztracené výpravě, která sešla z Oregonské stezky, psychologický thriller sledující otce rodiny deptaného vizemi ničivé bouře Take Shelter od režiséra Jeffa Nicholse a Strom života Terrence Malicka. Posledním z pětice filmů nominovaných na cenu Nejlepší film je drama Začátky Mikea Millse, v němž se mladý muž snaží navázat vztah s krásnou dívkou a zároveň se věnovat svému umírajícímu otci.

Na letošních nominacích možná výběr filmů trochu překvapí. Výborně přijaté a hvězdně obsazené drama o prvních hodinách současné ekonomické krize Margin Call příliš prostoru nedostalo, stejně tak jako výherce letošní hlavní ceny festivalu Sundance Like Crazy. Oba snímky jsou nominovány pouze pro herecké výkony jejich protagonistů. Asi nejvíce zarážející ale je, že není zastoupen Refnův Drive (zřejmě nesplnil náležitá kritéria nominací) a britsko-americká koprodukce We Need To Talk About Kevin Lynne Ramsay.

Kompletní seznam nominovaných naleznete níže:

NEJLEPŠÍ FILM
Začátky; režie Mike Mills
The Descendants; režie Alexander Payne
Meek’s Cutoff; režie Kelly Reichardt
Take Shelter; režie Jeff Nichols
Strom života; režie Terrence Malick

NEJLEPŠÍ DOKUMENT
Better This World; režie Katie Galloway a Kelly Duane de la Vega
Bill Cunningham New York; režie Richard Press
Hell and Back Again; režie Danfung Dennis
The Interrupters; režie Steve James
The Woodmans; režie C. Scott Willis

REŽISÉRSKÝ OBJEV
Mike Cahill za film Another Earth
Sean Durkin za film Martha Marcy May Marlene
Vera Farmiga za film Higher Ground
Evan Glodell za film Bellflower
Dee Rees za film Pariah

NEJLEPŠÍ HERECKÝ VÝKON
Felicity Jones za film Like Crazy
Elizabeth Olsen za film Martha Marcy May Marlene
Harmony Santana za film Gun Hill Road
Shailene Woodley za film The Descendants
Jacob Wysocki za film Terri

NEJLEPŠÍ HERECKÝ SOUBOR
Začátky (hrají: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic, Kai Lennox, Mary Page Keller, Keegan Boos)
The Descendants (hrají: George Clooney, Shailene Woodley, Beau Bridges, Robert Forster, Judy Greer, Matthew Lillard, Nick Krause, Amara Miller, Mary Birdsong, Rob Huebel)
Margin Call (hrají: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Penn Badgley, Simon Baker, Mary McDonnell, Demi Moore, Stanley Tucci, Aasif Mandvi)
Martha Marcy May Marlene (hrají: Elizabeth Olsen, Christopher Abbott, Brady Corbet, Hugh Dancy, Maria Dizzia, Julia Garner, John Hawkes, Louisa Krause, Sarah Paulson)
Take Shelter (hrají: Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart, Shea Whigham, Katy Mixon, Kathy Baker, Ray McKinnon, Lisagay Hamilton, Robert Longstreet)

NEJLEPŠÍ NEDISTRIBUOVANÝ FILM
Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same; režie Madeleine Olnek
Green; režie Sophia Takal
The Redemption of General Butt Naked; režie Eric Strauss
Scenes of a Crime; režie Blue Hadaegh a Grover Babcock
Without; režie Mark Jackson

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 10. 2011 ve 22.39 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.