Domů » Aktuálně, Festivaly

Aktuálně: Evropské filmové ceny – nominace dokumentů

Evropská filmová akademie (EFA) dnes odtajnila jména tří snímků, které budou soupeřit o Prix ARTE udílenou nejlepšímu evropskému dokumentu. O nominacích rozhodla sedmičlenná komise, v jejímž čele stál zástupce předsedy akademie Nik Powell. Zatímco nominace jsou v rukách jednotlivých komisí, za volbu vítězných filmů je zodpovědných všech více než 2500 členů akademie – režisérů, kameramanů, techniků, hudebních skladatelů, producentů a dalších tvůrčích i institucionálních filmových pracovníků. Pro vytvoření zběžné představy o volitelích jmenujme ze 45 českých zástupců režiséry Jana Svěráka, Juraje Jakubiska, Helenu Třeštíkovou a Juraje Herze, producenty Rudolfa Biermanna, Petra Vachlera a Radima Procházku, návrhářku kostýmů Simonu Rybákovou, hudebního skladatele Jana P. Muchowa, uměleckého ředitele a uměleckou poradkyni MFF Karlovy Vary Karla Ocha a Evu Zaoralovou  či rektora AMU a bývalého ředitele České televize Iva Mathé.

Mediální zájem se zaměřuje především na Pinu Wima Wenderse (který je mimochodem úřadujícím prezidentem Evropské filmové akademie), jíž vedle slavného filmaře v režisérském křesle zviditelňuje především fakt, že se jedná o snímek určený k promítání v kinech vybavených 3D technologií. Práci na díle o tanečnici Pině Bausch výrazně zkomplikovala její neočekávané úmrtí – s odchodem hlavní protagonistky, choreografky a režisérovy asistentky v jedné osobě se nutně musel změnit celkový koncept filmu. Výsledkem je pocta a vzpomínka na Pinu Bausch přecházející v oslavu choreografického umění a tance vůbec.

Druhým nominovaným je vizuálně sugestivní poetické dílo Vivan las Antipodas (Ať žijí protinožci). Režisér Viktor Kossakovsky staví do opozice čtyři páry světových lokací, které leží na přesně protilehlých místech zeměkoule. Rozvíjí se významová i obrazová hra s protiklady – střetává se venkov s městem, déšť s nesnesitelným žárem, rozmanitost s vyprázdněností.

Trojici doplňuje holandský Stand van de Sterren (Pozice mezi hvězdami), který v období dlouhém 12 let sleduje indonéskou rodinu žijící ve slumu Jakarty. Osobní život obyčejných obyvatel poznamenávají společensko-politické problémy:  korupce, náboženské konflikty, lidské závislosti či nárůst počtu chudých v zemi. Režisér Leonard Retel Helmrich ve stylistické rovině sází na souvislé záběry na jednu kameru, která dynamicky proplouvá právě zaznamenávanou situací a stává se tak jejím přirozeným svědkem.

Loni vyhrála Prix ARTE evropská koprodukce Touha po světle chilského režiséra Patricia Guzmána, před třemi lety přesvědčil členy akademie René Heleny Třeštíkové. Po dřívějším odhalení nominací na nejlepší celovečerní animovaný film, krátký film a debut (Prix Fipresci) bude v následujících týdnech EFA postupně informovat i o nominacích v dalších prestižnějších kategoriích celovečerních hraných filmů. Slavnostní vyhlášení letošních Evropských filmových cen se odehraje 3. prosince v Berlíně.

zdroj: indiewire.com, variety.com 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 10. 2011 ve 0.56 a zařazen do kategorie Aktuálně, Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.