Domů » Festivaly

Das Filmfest: německý jazyk ve zvukové kabině

Podzimní filmové přehlídky i nadále plní kinosály artových kin, Severské dny střídá festival německy mluvených filmů Das Filmfest (19.  28. října). Již pošesté nabídne filmová přehlídka snímky z Německa, Rakouska nebo Švýcarska.

V duchu jisté společenské revoluce se letos zaplnila sekce Rebelové, ve které stojí za to věnovat pozornost filmu Kdo, když ne my (Německo 2011), jehož děj se vrací do Německa roku 1977, roku útoků teroristické organizace RAF. Film dokumentaristy Andrese Veiela, který festival zahájí, vzbudil v Německu značnou pozornost a následně obdržel řadu ocenění. Proti proudu se staví i osobité hrdinky pestrobarevného filmu o dospívání a přátelství Lollipop monster (r. Ziska Riemann, Německo 2011), který si letos získal oblibu u diváků festivalu v Karlových Varech. V sekci Na prahu letos balancují opravdu zajímavé filmy. Na hranici života a smrti se bude pohybovat pětice švýcarských teenagerů ve filmu Nemocniční piráti (r. Mike Schaerer, Švýcarsko 2010). Na ostří nože se naopak ocitnou dva nejlepší přátelé ve snímku režiséra Wolfganga Murnbergera Můj nejlepší nepřítel (Rakousko / Lucembursko 2011 ). Za prosezení devadesáti tří minut v kině jistě stojí i celovečerní režijní a scenáristický debut herce Karla Markovicse Dýchat (Rakousko 2011),  přibližující tenkou hranici mezi živototem na svobodě a ve vězení. Die doku představuje výběr toho nejlepšího z  dokumentární tvorby. Sekce nabídne taneční film Pina (r. Wim Wenders, Německo 2011) věnovaný německé tanečnici a choreografce Pině Bausch, který již opouští programovou nabídku pražských multikin. Jde tedy o jednu z posledních možností, jak snímek spatřit v celé jeho trojrozměrné kráse. Za zmínku stojí i dokument Tinguely (r. Thomas Thümena, Švýcarsko 2011) pojednávající o slavném provokatérovi moderních dějin umění Jeanu Thümenovi. Poslední sekce Zeď věnovaná padesátému výročí stavby Berlínské zdi představuje filmy plné německé minulosti a zkušeností s nedobytnou německou zdí.

Návštěvníci přehlídky budou moci mimo filmy spatřit i filmové tvůrce. Mnozí z nich přijedou do Prahy své filmy podpořit osobně. Například slavnostního zahájení se zúčastní i režisér filmu Kdo, když ne my Andres Veiel, Prahu navštíví i herec Edgar Selge a svůj filmový debut Dýchat představí jeho režisér Karl Markovics. Německý jazyk bude znít ze zvukových kabin kin Lucerna a Evald, následně se přehlídka tradične přesune i do Brněnského kina Art.

Adéla Mrázová

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 17. 10. 2011 ve 21.03 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.